Vragenronde
Hoe verhoudt zich, vroeg Marc Janssen (Heerlens Dagblad), de sprong van Europa tot het nationale belang? Dehaene: ‘Voor Europa bestaat er een spanningsveld tussen wat er zou moeten gebeuren en de vertaling daarvan in iets operationeels. De essentiële vraag geldt dus deze vertaling, van ideaal naar praktijk. Daarbij kun je je afvragen vanuit welke instanties de vooruitgang zal komen, een intrigerende vraag. De conventie kwam voort uit het besef dat de klassieke middelen niet voldeden. Maar de conventie heeft geen macht en dus valt men weer terug op de klassieke middelen.’ Wat die ‘sprong’ betreft, zo stelde Dehaene ons gerust, moet men bedenken dat inmiddels 90% van de zaken die voorheen veel weerstand opriepen en zelfs onmogelijk werden geacht, nu evidenties zijn waar niemand nog op terugkomt.
De spronggedachte bleef de aanwezigen bezighouden. Floris van Straten (NRC Handelsblad) vroeg zich af of die sprong niet bleef steken in een Europa van verschillende snelheden, zoals Chirac en Verhofstadt al bepleit hebben. Dehaene blijft optimistisch. Het is nog niet allemaal vastgelopen, dat is essentieel. Wat je weet, is dat die uitbreiding binnen het verdrag van Nice niet gaat werken. Je zult met de grondwet als gemeenschappelijke basis verder moeten. En die snellere groep, daar zitten we in feite al in! Wat voor de monetaire unie geldt, gaat ook op voor andere domeinen. Als men echt vastloopt, zoals in het geval van defensie, dan wordt een en ander geformuleerd vanuit de conventie. Dat zou met Nice niet mogelijk zijn geweest.
Een zeer praktische vraag lag natuurlijk nog op de loer: zouden we, vroeg AD-journalist Slacht zich af, er niet beter aan doen eerst maar de interne markt te vergroten voordat we het accent naar buiten verleggen? Daar was Dehaene het mee eens: deze uitbreiding vindt hij dan ook niet goed aangepakt, zij zou veel beter parallel kunnen lopen aan de hervormingen in de nieuwe landen. Nu is het: kom eerst maar binnen, maar het gebouw is nog niet aangepast. Tel daar nog de overspannen verwachtingen van de nieuwkomers bij en de problemen liggen voor het oprapen.
Waarom is er eigenlijk geen kortere grondwet gekomen, was een volgende vraag uit het publiek. Een kort college Euro-pakunde van Dehaene vormde het antwoord.
Wij zijn een complexer geheel dan Amerika. Wij willen nu geen staat zijn en daarmee is onze definitie complexer dan die van een staatsstructuur. Anderzijds kunnen we al wel zeggen: dit is de grondwet. De eerste twee delen daarvan vormen de basis, het handvest. Het separate derde deel is het toepassingsgedeelte, het hoort eigenlijk niet tot de feitelijke grondwet. In dat deel kunnen aanpassingen sneller plaatsvinden, zaken die moeilijker zouden gaan in de beide eerste gedeelten.
Het is tijd voor een glaasje. En inmiddels zijn de boeken aangekomen, zodat wij straks lezend huiswaarts kunnen gaan.
Jan van Burg, Pieter Anton van Gennip en Edy Korthals Altes (red.): Europa - Balans en richting. Uitgeverij Lannoo Campus, Heverlee-Leuven, 2003, 256 blzz. ISBN 90 209 5331 1. Prijs: € 24,95.
Wim Kok - Woord vooraf; Pieter Anton van Gennip - Ten geleide; Bernard Bot - Europa tussen retoriek en realiteit; Sophie van Bijsterveld - Fundamenten van de Europese Unie - Naar een nieuw sociaal contract tussen burgers en bestuur; Job Cohen - Migratie en integratie in Europa: een Amsterdamsperspectief; Edy Korthals Altes - Europa's rol in een onveilige wereld; Hans Opschoor en Bas de Gaay Fortman - Europa's ziel en andermans zaligheid; Bob Goudzwaard en Hans Opschoor - De Europese leefwereld; een zaak van zorg - Europa in de branding van de wereldeconomie; Roger Standaert - Europa en de kwaliteit van het Europees onderwijs; Thijs Wöltgens - Universiteit, universeel of Europees? Van kathedraalschool naar massauniversiteit; Otto Kroesen en Wim Ravesteijn - De toekomst als opdracht - Utopie, revolutie en techniek van Europa; Klaas van Egmond - De rol van Europa in de ecologische crisis; Bart Pattyn - Europa zonder vurtueel brandpunt? Publieke omroepen en Europees bewustzijn; Henk Vroom - Levensbeschouwing is geen privé-zaak - Over de noodzaak van interlevensheschouwelijke dialoog; Erik Borgman - Europa worden - Spirituele en religieuze aspecten van een Europese identiteit; Jan van Burg en Paul Kraemer - Europese cultuur vraagt nieuwe prioriteiten.