ANV-Nieuws
De Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland heeft op 13 mei 2003 een advies gezonden aan de betrokken bewindslieden, waarin voortzetting van steun aan het brede taalculturele werk van het Algemeen-Nederlands Verbond werd bepleit. Het is een hart onder de riem voor het ANV, dat niet op inhoudelijke gronden is beoordeeld, maar dit moeilijk wist hard te maken tegenover een overigens begripvolle rechter.
In de Nieuwsbrief 2003, 2 is deze brief openbaar gemaakt en met groot genoegen geven wij hieronder de tekst van dit opmerkelijke initiatief, waarvoor het ANV de Commissie zeer erkentelijk is.
Aan de bewindslieden minister P. Wan Grembergen, staatssecretaris C.H.J. van Leeuwen, J. Gabriëls, en A. Nicolaï.
De Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland verneemt dat zowel Nederland als Vlaanderen de subsidie aan het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) beëindigen en wil hierover haar bezorgdheid uitdrukken.
Aan Nederlandse zijde bracht de Raad voor Cultuur op 6 mei 2000 een negatief advies uit over de subsidieaanvraag van het ANV. Dat de aanvraag was behandeld door de Commissie Letteren van de Raad, en niet door bv. de Commissie Internationaal, wekte verbazing. Aangezien het ANV zich nauwelijks met de letteren inlaat, was een negatief advies daardoor haast onvermijdelijk.
Onze Commissie heeft zich toen in de discussie niet gemengd omdat ze eerst de beroepsprocedure wou afwachten. Inmiddels bevestigde het Ministerie van OCenW op 12 maart 2002 dat de subsidie na een overgangsjaar zal worden beëindigd en stapte het ANV naar de rechter.
Als een gevolg van de Nederlandse beslissing, deelde de Vlaamse minister van Cultuur op 29 april 2002 mee eveneens met subsidiëren te zullen stoppen. Voor 2002 word nog een eenmalige afbouwsubsidie verleend.
De Commissie Cultureel Verdrag betreurt het dat een Nederlands-Vlaamse organisatie met een dergelijke staat van dienst daardoor in haar voortbestaan bedreigd wordt. Het ANV is er weliswaar steeds in geslaagd om de overheidsmiddelen aan te vullen met eigen middelen (o.a. via fondsen), maar die eigen middelen volstaan allerminst om volwaardige activiteiten in stand te houden.
De Commissie zou zich kunnen voorstellen dat de overheden voorwaarden stellen wat de werkzaamheden van het ANV betreft, maar beschouwt het beëindigen van de subsidie als nadelig voor de Nederlands-Vlaamse samenwerking.
Het is uitstekend dat de overheden ook zelf instellingen oprichten voor de Nederlands-Vlaamse samenwerking - zoals de Nederlandse Taalunie en het Cultureel Verdrag -, maar dat maakt particuliere organisaties niet overbodig. Integendeel: overheidsinstellingen hebben behoefte aan een actieve ‘achterban’, aan een voedingsbodem in het particuliere veld.
Het ontbreken van vaste steunpunten op talrijke terreinen, maakt vele vormen van Nederlands-Vlaamse samenwerking kwetsbaar. Het ANV fungeert voor enkele gebieden als een dergelijk steunpunt. Ook het tijdschrift Neerlandia kan een waardevol gegeven zijn. Ten slotte is er het unieke documentatiecentrum van het ANV over Nederlands-Vlaamse samenwerkingsinitiatieven.
Daarom verzoeken wij u uw beslissing over het niet langer subsidiëren van het ANV opnieuw te overwegen. Het is de overtuiging van onze Commissie dat, met goede afspraken en eventueel resultaatsverbintenissen met de subsidiërende overheden, het ANV in de toekomst een onmisbare meerwaarde zal bieden voor de Nederlands-Vlaamse samenwerking.
Hugo Weckx, voorzitter Vlaanderen
Frits Niessen, voorzitter Nederland