Nederlands in Noord-Amerika
Op 3 februari 1893 verscheen in De Nederlander in Chicago een artikel ‘Heeft de Nederlandsche taal ene toekomst?’ Chicago was in die dagen nog een belangrijk centrum van Nederlandse cultuur en de belangstelling voor onze taal was er groot. Het bewuste artikel van J. Hoddenbach van Scheltema bereikte in Brussel Hippoliet Meert en het vormde een aanzet tot de oprichting van het ANV. Nooit heb ik het artikel gelezen en tot nu toe heb ik ook niet echt serieus geprobeerd (een kopie van) een exemplaar te bemachtigen.
Groot, belangrijk en veelzijdig is de invloed van de Nederlandse taal in de Verenigde Staten geweest. Verschillende golven van emigratie hebben op het moment dat onze taal dreigde uit te sterven, voor nieuwe impulsen gezorgd. In het Gedenkboek van het ANV uit 1923 staat een groot artikel van A. Eekhoff, Vijf en twintig jaar Hollandsch-Vlaamsch leven in Noord-Amerika, met onder andere veel bijzonderheden over de activiteiten van Abraham Kuyper ten behoeve van het ANV. Nog in de jaren dertig van de vorige eeuw werden door het ANV veel boeken naar de Verenigde Staten gestuurd, waaronder Chicago.
Vaak denken we in Nederland, en helaas ook in het ANV, dat het Nederlands in Noord-Amerika nu definitief verloren is. Maar er is nog steeds een Nederlandstalige pers. De belangrijkste bladen zijn De Nieuwe Amsterdammer en The Windmill Herald, gedeeltelijk Engelstalig. Het eerste blad verschijnt eens in de twee maanden en is gericht op de Verenigde Staten, het tweede verschijnt in twee regionale edities tweemaal per maand en is ook op Canada gericht.
Hoe levend de Nederlandse cultuur nog is en dat daarbij ook de taal niet vergeten wordt, leert een bezoek aan de website van de Windmill Herald, www.godutch.com. Een bezoek hieraan raad ik onze lezers warm aan. Er zijn misschien leden van het ANV die moeite zullen hebben met het vele Engels, maar het is een leerrijke ervaring. De Nederlandse cultuur in Amerika en Canada is rijk en onze taal heeft er niet alleen een rijk verleden, maar ook een toekomst. (PvdM)