Guido Vereecke neemt afscheid van de Brakke Grond en Amsterdam
Al bij verschillende gelegenheden had Guido Vereecke, directeur van het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam, afscheid genomen van de kringen in het culturele leven waaraan hij vanuit het Vlaams Cultuurhuis deelnam. In april 2003 kreeg hij van de Vlaamse regering de vererende opdracht de coördinatie op zich te nemen van ‘het Bruegelproject’, een ecologisch-cultureel initiatief in diverse kasteeldomeinen in de groene rand rond Brussel. Daarmee keert Vereecke na 13 jaar Amsterdam terug naar het Pajottenland.
Ooit begonnen als nationaal secretaris van Chirojeugd Vlaanderen kwam hij via het inspecteurschap bij het ministerie van Nationale Opvoeding en Nederlandse cultuur in de cultuursector terecht en bekleedde allerlei functies in en voor Vlaanderen op Europees niveau. In 1989 kwam hij met zijn vrouw Griet De Craen en kinderen naar Amsterdam. Het buitenlands beleid van de Vlaamse Gemeenschap spitste zich toe op Nederland en in het Vlaams Cultuurhuis ging Guido Vereecke daarvoor aan de slag. Het zijn goede jaren geworden. Er is in de culturele sector zeer veel bereikt tussen Nederland en Vlaanderen.
Amsterdam neemt ongaarne afscheid van hem: wethouder Belliott van Amsterdam kwam het Guido Vereecke persoonlijk vertellen op 5 september jl. en overhandigde hem, als blijk van grote waardering, de penning voor verdiensten van de stad Amsterdam en daar was de propvolle zaal het volledig mee eens. En minister Paul Van Grembergen zwaaide hem lof toe en voorzitter van de Commissie Vlaanderen-Nederland Hugo Weckx wuifde hem uit en stelde aan de aanwezigen zijn opvolger de heer Urmel voor. Muziek en beeldende kunst begeleidden Vereeckes afscheidswoord, waarin de heimwee al te horen was in de vreugdevolle terugblik op een mooi verblijf. De Brakke Grond is immers onder zijn leiding een begrip geworden op het gebied van kunst, muziek en toneel. Culturele verenigingen als het ANV hebben voorts altijd op zijn gastvrijheid kunnen rekenen, wat van een niet te onderschatten betekenis is voor de binding van Noord en Zuid.
Guido Vereecke neemt afscheid en spreekt allen nog een keer toe. Na het officiële gedeelte was er tijd voor persoonlijk afscheid van mensen uit het culturele veld, zoals ANV-voorzitter Els Ruijsendaal.
Wij danken Guido en Griet voor de verrijking die zij voor het culturele leven in Amsterdam hebben betekend en voor het voorrecht dat wij zo geregeld te gast mogen zijn.
Namens het ANV, in het bijzonder de afdeling Noord-Holland en de werkgroep Taal en Taalbeleid, Els Ruijsendaal, voorzitter