Een aparte inburgeringscursus
● Guido Logie
Van 21 juni tot en met 27 oktober 2002 werd in Atlas Van Stolk in het museum Het Schielandshuis in Rotterdam een aparte tentoonstelling gehouden onder de titel Door de ogen van Sabrina en Hassen: Tunesische kindertekeningen over de Nederlandse geschiedenis.
Sabrina en Hassen zijn kinderen van een Nederlandse moeder en een Tunesische vader. Ze kwamen in 1996, toen ze respectievelijk zes en vijf jaar oud waren, uit Tunesië bij hun ouders in Nederland terug. Ze spraken alleen Arabisch. Vader Bouazza vond dat zijn kinderen model-Nederlanders moesten worden. Hij begon aan zijn privé-inburgeringscursus. Hij vertelde zijn kinderen hoe Nederland er geografisch uitzag en nam ze mee op reis naar de provinciehoofdsteden. Hij stond erop dat ze de vijftien coupletten van het Nederlandse volkslied uit het hoofd leerden. De kinderen haalden er zelfs een tv-programma mee. En van zijn cursus ‘vaderlandse geschiedenis’ maakte vader Bouazza een tekenproject. De kinderen moesten bij de historische hoogtepunten een tekening maken. Met zijn drieën bespraken ze eerst de historische gebeurtenis en overlegden hoe ze die het beste konden verbeelden. Het verbaast dan ook niet echt dat er aan een muur van de ‘speelkamer’ van Sabrina en Hassen een stamboom van de Oranjes hangt...
Naar aanleiding van de expositie verscheen ook een boekje onder dezelfde titel. Veertig topmomenten van de Nederlandse geschiedenis worden in korte, eenvoudige tekstjes beschreven én geïllustreerd met enerzijds prenten uit de Atlas Van Stolk en anderzijds een tekening van Sabrina of van Hassen.
Een heel apart en aandoenlijk boekje.
Door de ogen van Sabrina en Hassen.
Rotterdam: Atlas Van Stolk.
ISBN 90-9015967-3