't Kofschip
Het hele verhaal lijkt eenvoudig en is dat ook. U moet weten wat de stam van een werkwoord is (de stam is wat je overhoudt als je het hele werkwoord min -en neemt: denken min - en: stam = denk-) en daarnaast hoeft u alleen maar het toverwoord 't kofschip of 't fokschaap te onthouden en een paar regels te kennen. Ik probeer een en ander voor u samen te vatten, meteen ook toegepast op de werkwoorden van Engelse komaf.
- Als het hele werkwoord min -en eindigt op een klinker (ook y), dan krijgt de verleden tijd -de en het voltooid deelwoord -d.
barbecuen (ik barbecue)-barbecuede-gebarbecued
lobbyen (ik lobby)-lobbyde-gelobbyd
- Als het hele werkwoord min -en eindigt op een medeklinker, dan passen we de kofschipregel toe: na medeklinkers uit 't kofschip (of: 't fokschaap) komt er -te en -t. Het gaat hierbij niet om de letters maar em de klanken: in finishen of faxen horen we voor de -en een sisklank (een s, een sj een x, uitgesproken als ks); om die reden spreken sommigen ook wel van 't ex-kofschip, omdat zo ook de x in het ezelsbruggetje zit.
Ik begin met een Nederlands voorbeeld:
pochen-pochte-gepocht
Op dezelfde wijze behandelen we de Engelse werkwoorden:
faxen-faxte-gefaxt
checken-checkte-gecheckt
Zo krijgen ook bv. printen, golfen, lunchen, finishen en typen: -te en - t.
- Als het hele werkwoord min -en niet op een medeklinker uit 't kofschip eindigt, dan krijgt de verleden tijd -de en het voltooid deelwoord een -d.
Zoals het Nederlandse werkwoord spelen de vormen speelde, gespeeld heeft, zo krijgen de Engelse werkwoorden volgens dezelfde regel -de en -d:
dealen-dealde-gedeald
showen-showde-geshowd
Hetzelfde geldt voor bv. freewheelen, designen en plannen.