Tegen verschraling van met onderwijs
Maar eerst sprak Clubvoorzitter Eduard Celens de feestrede uit. Helemaal in de geest van de Clubvlag, waarop naast kunst en letteren ook wetenschap prijkt, wijdde de professor-ingenieur uit over ‘de impact van taal en talenkennis op de wetenschappelijke en technologische cultuur’. Uit zijn historisch-wetenschappelijk grondig onderbouwde uiteenzetting, die op vele vlakken raakpunten vertoonde met de problematiek, die in het dossier van dit Neerlandia-nummer te lezen valt, onthouden we vooral het vurige pleidooi van prof. Celens voor het behoud van het Nederlands in de opleiding:
‘Wij mogen dus niet aanvaarden dat onze rijke cultuurtaal met haar wetenschappelijke eigenheid zou verschralen en aan belang inboeten door bijvoorbeeld in het raam van de Bologna-akkoorden, de Master Degree of Meestergraad te verengelsen, te verfransen of te verduitsen en we moeten dus vermijden dat hierdoor een kloof zou ontstaan tussen de samenleving en de wetenschap’.
Maar de hoogleraar relativeerde zijn stelling met de volgende waardevolle bedenking.
‘Tegelijkertijd moeten wij echter oog hebben voor de toekomst van zowel onze studenten als onze universiteiten in de veranderende mondiale context: enerzijds wordt talenkennis en in het bijzonder het beheersen van een lingua franca erg belangrijk en anderzijds moet ons universitair onderwijs attractief blijven en kwalitatief concurrentiëel.’
Tot zover Clubvoorzitter Celens.
Na hem was het dus de beurt aan Vic Anciaux, gewezen staatssecretaris in diverse regeringen en vader van de onlangs afgetreden cultuurminister Bert. De nog steeds strijdhaftige Vlaming maakte handig gebruik van het door ANV-voorzitter aangereikte bruggetje en verwees naar de Brusselse stichters van de Vlaamse Club. Van de bevlogen literator Hippoliet Meert was het inderdaad maar een kleine stap naar Herman Teirlinck, Frans Van Cauwelaert, August Vermeylen én Ernest Claes, die bijna 80 jaar geleden in Brussel een club wilden oprichten naar Engels model, een ontmoetingsplatform op niveau voor cultureel gelijkgestemde leden.