Stany Crets, Carl Donck, Hugo Meert
Dramaastrichtvoorzitier Roger Van Ransbeeck (r.)
Berend Boudewijn (r.) met Martine Bijl
ste zich dus in een futuristische positie om terug te blikken op het enorme werk van de Nederlandse laureaat, Carel Donck. Holierhoek geeft de toekomstige onderzoeker van Nederlands televisiedrama van rond het millennium meteen de raad uitgebreid tijd te besteden aan de televisiereeks
IJs, die ons ‘dicht bij de kern brengt van het schrijverschap van Carel Donck’.
‘IJs is het verhaal van de opkomst van Maaike Mulder als schaatskampioene, en haar groei naar volwassenheid. De toon is authentiek. Maaike is een meisje van het platteland, gevoelig maar ook een knokker, een harde werker. In veel details verraadt zich de scholier uit het Groningse Appingedam, die Carel ooit was. De grote kennis van zaken... Het ambachtelijke... De zorg voor de gladde ijzers... Het oog voor de kleur en de kwaliteit van het ijs...’
De krachtlijnen van deze minireeks trok de juryvoorzitter door in het gehele werk van Carel Donck, dat uitmunt door professionaliteit en nauwkeurigheid van de schriftuur, zoveel bewijzen van de zorg die de auteur besteedde en nog besteedt aan zijn werk, dat ondertussen indrukwekkende afmetingen heeft aangenomen.
Terloops gaf Kees Holierhoek een sneer naar het huidige televisiebeleid:
‘De toekomstige onderzoeker (uit 2102) zal er snel achter komen dat deze vorm van drama, zoals laureaat Carel Donck die beoefent, in het jaar 2002 is uitgestorven. In de harde praktijk van de kijkcijfercultuur zijn series als Zwarte sneeuw en De gier niet meer mogelijk. Te duur, te tijdrovend, te weinig toegespitst op een groot publiek. Wie denkt dat we daar nu juist een publiek bestel voor hebben, om af en toe drama te maken van hoge kwaliteit, met onbekrompen middelen, is blijkbaar naïef. Hilversum is zoals bekend ernstig in de war’, aldus de juryvoorzitter. Hij besloot met de positieve vaststelling dat ‘de jury blij is en vereerd dat ze de Edmond Hustinxprijs 2002 unaniem mag toekennen aan een eigenzinnige Groninger, een snelle sportman, een trouwe collega en een zeer goed schrijver - en dat allemaal in één persoon: Carel Donck’.
Na een warme laudatio, waarin Hans Paulussen op zijn eigen manier de samenvatting maakte van de 6e Conferentie van Maastricht, reikte de vertegenwoordiger van de Hustinxstichting de prijzen uit aan Stany Crets en Carel Donck, met uiteraard bloemen als teken van waardering voor de respectieve partners. Tegelijk plaatste hij een welluidend orgelpunt achter het tweejaarlijks evenement van de Stichting Dramaastricht.