Korte geschiedenis
In de vorige eeuw hebben de Sorben verschillende Duitse overheden gehad. Eerst het Keizerrijk tot 1918, daarna de Republiek van Weimar tot 1933, daarna tot 1945 het Derde Rijk, vervolgens de DDR tot 1991 en vanaf die tijd leven ze in het verenigde Duitsland. Het beginsel van de Amerikaanse president Woodrow Wilson - zelfbeschikkingsrecht van volkeren - leidde ertoe dat ook de zaak van de Sorben na afloop van de Eerste Wereldoorlog op de Conferentie van Versailles bepleit werd. Ondanks steun van de Tsjechen kwam er niets terecht van de twee mogelijke opties: een autonoom Lausitz, geïntegreerd in de nieuwe Tsjechische staat of een autonoom Sorbisch gebied in het Duitse Rijk.
De Sorbische woordvoerder A. Barth werd bij terugkeer in Duitsland meteen gearresteerd en tot drie jaar vestingstraf veroordeeld wegens ‘voorbereidingen tot het plegen van verraad’.
In het crisisjaar van de Republiek van Weimar, 1923, werd er zelfs een nieuw departement, de zogenoemde Wendenabteilung, opgericht met als doelstellingen de versterking van het Duitse element in het gebied van de Sorben en het effectief bestrijden van elke vorm van politiek separatisme. De positie van de Sorben verslechterde aanmerkelijk bij het aan de macht komen van de nationaal-socialisten. Al in 1933 werden allerlei Sorbische organisaties gedwongen tot zelfopheffing. Ook het enige Sorbische dagblad Serbske Nowiny werd gelijkgeschakeld. Enige jaren later werd het Sorbisch op school verboden. Ook het spreken van de taal in het openbaar werd niet meer toegestaan. Gelukkig bleven ergere plannen zoals deportatie van het hele volk naar het Gouvernement-Generaal (Polen) of deportatie naar de Oekraïne in de la liggen. In 1945 bleken de Russen niet op de hoogte van het bestaan van een Slavisch-sprekende minderheid in Duitsland. Maarschalk Konjev gaf zijn troepen, die vanuit het zuidoosten oprukten naar Berlijn opdracht ‘een broederlijke houding aan te nemen tegen deze mede-Slaven’. Een andere Russische commandant gaf in zijn onbegrip deze Serbja maar passen naar Servië want daar zouden ze wel thuishoren.
Gedurende hun verblijf in de DDR werd er op cultureel terrein veel voor hen gedaan. Officiële publicaties in de Lausitz dienden tweetalig te zijn. Toneelgezelschappen werden opgericht en er kwamen radio-uitzendingen in de Sorbische taal. Ook werden de rechten van de Sorben in wetten vastgelegd. In het midden van de jaren 60 werd zelfs het initiatief genomen tot de Olympiaden van de Sorbische taal en tot Festivals van de Sorbische cultuur. Dit klonk indrukwekkender dan de werkelijkheid was. Bovendien versterkte het de wijdverbreide mening onder de DDR-bevolking dat er voor de Sorben onuitputtelijke geldmiddelen ter beschikking stonden. Ook gaf het de Sorben het folkloristische imago van een exotisch, altijd zingend, dansend, doedelzak spelend en paaseieren beschilderend volkje.
Toch is de regering van de DDR huiverig gebleven voor het herleven van het Sorbisch nationalisme
met zijn separatistische neigingen. Dit betekende dat de officiële tweetaligheid beperkt gebleven is tot bepaalde Kreise en niet uitgebreid werd tot het niveau van Bezirk [oftewel districtsniveau]. Ook werd een aparte Sorbische