De rivieren, een veilige scheiding
Bij voorkeur vestigden de emigranten zich ten noorden van de grote rivieren als de (Wester)Schelde en de Maas. Dààr voelden ze zich veilig. Ze gaven door de meegebrachte expertise een grote impuls aan de textielindustrie. Die dateert overigens van voor 1585. Al in 1574 kwamen er Zuid-Nederlanders naar Rotterdam, dat in die tijd zeker niet de voortvarendste geuzenstad was, en in elk geval in veel mindere mate dan het calvinistische, grotere bolwerk Dordrecht. De handel in Rotterdam werd vooral bepaald door de haringexport naar Zuid-Europa. Op de terugweg namen de schepen vooral Zuid-Europese wijnen mee.
De havenstad Rotterdam sloot zich, in tegenstelling met Amsterdam bijvoorbeeld, al vroeg aan bij de vrijheidsbeweging van de watergeuzen, in 1572 namelijk. Gelden Rotterdammers meer dan Amsterdammers als doe-mensen, het is in elk geval een feit dat Rotterdam de eerste stad in de jonge Hollandse republiek was waar een koopmansbeurs werd gebauwd - overigens vrijwel een kopie van het gebouw in Antwerpen...
Er waren toen in West-Europa grotere handelscentra dan Rotterdam. Denk maar aan Hamburg, Emden, Lubeck enzovoort. De Roy van Zuydewijn wijst erop dat de Zuidelijke Nederlanders deze Duitse centra minder interessant vonden dan bijvoorbeeld het in statu nascendi verkerende Rotterdam. De politieke situatie was er niet veilig genoeg. Het lutherse Hamburg duldde bijvoorbeeld geen calvinistische gemeenten.
Behalve de kortere afstand naar de Zuid-Nederlandse steden en de vaste waterverbinding tussen Rotterdam en de Brabants-Vlaamse steden, was er nog een factor waarom Rotterdam voor de Zuid-Nederlanders zo aantrekkelijk was. ‘Het Rotterdamse poorterschap werd aan Vlaamse textielarbeiders gratis verleend. Bovendien stelde Rotterdam huisjes beschikbaar waar voor twee jaar geen huur betaald behoefde te worden.’ Rotterdam verzorgde zijn public relations bijzonder goed. De stad liet zelfs een plattegrond ontwerpen die een Rotterdam suggereerde dat groter was dan het reële Rotterdam. De stad werd aangeprezen als ‘van cleyn ende onbekant, geworden tot een grote en vermaarde Coop Stadt’, ‘via het water goed bereikbaar’.