Geschiedenis
Het begin van de parlementaire verslaggeving danken we aan de Franse revolutie. De patriotten in de Nationale Vergadering van 1896 hadden geen behoefte aan geheimzinnigheid en ruimden zitplaatsen in voor dagbladschrijvers.
In de eerste decennia van de twintigste eeuw werd de verslaggeving van grote gebeurtenissen het specialisme van de reporter - die anders dan de bureauredacteur - de straat op ging. Hoogtijdagen, maar ook rampspoed, stimuleerden de verslaggevers. Een speciale vorm van de verslaggeving is de sociale reportage. Ze liep parallel met de sociale enquêtes die overheden en maatschappelijke organisaties organiseerden om de problemen van arbeiders in beeld te brengen.
De periode van 1960-1980 werd niet alleen gekenmerkt door ontzuiling maar ook door de emancipatie van de journalistiek. Een keerpunt vormde de val van het kabinet Cals in de Nacht van Schmelzer van 13 op 14 oktober 1966. De vanzelfsprekende band tussen politieke partijen en kranten was verbroken. Daarvoor in de plaats kwam het engagement. In de portrettenreeks staat Rudie van Meurs model voor deze vorm van journalistiek. De iets jongere Paul Witteman neigt naar een meer afstandelijke benadering. De jongste journalisten in de serie, Bart Middelburg en Frénk van der Linden, laten ieder op eigen wijze engagement zien maar ze hechten toch vooral aan hun rol van professioneel journalist.
Vanaf eind jaren negentig zijn reportages min of meer gemeengoed in de dikkere dagbladen met hun bijlagen en speciale magazines. De kranten staan bol van de beschrijvende en vertellende vorm van sociale reportages, undercover- en onderzoeksjournalistiek, interviews, portretten, documentaires en reconstructies. In het verlengde van deze ontwikkeling na de verzuiling rukte ook de persoonlijke column verder op. Journalisten werden opiniemakers. Zij waren zo gewend in analyses en persoonlijke columns hun visie te geven, dat zij ook in de berichtgeving neigden tot interpretatie.
Tegelijk nam de concurrentie tussen de media toe. Kranten hadden hun alleenheerschappij verloren door de komst van de televisie. De komst van de commerciële tv-zenders zorgde voor nog meer concurrentie, terwijl politiek meer een gevecht werd om media-aandacht.
De opmars van het interview was in Nederland laat begon-