Nationale Vlaamse Feestdag?
Noord-Nederlanders hebben doorgaans moeite met het feit dat het hier gaat om een Vlaams-nationale feestdag, omdat in het Noorden ‘nationaal’ gekoppeld is aan een staatkundige eenheid. Van de andere kant heeft het Vlamingen vaak verwonderd dat hun noorderburen doorgaans geen waardering weten op te brengen voor het feit dat Vlaanderen - en wellicht ook Zeeland en Brabant - dankzij de Guldensporenslag noch bij Frankrijk zijn ingelijfd, noch taalkundig verfranst zijn.
Het feit ligt er dat Geyl reeds in 1930 noteert dat Vlaamse
romantici van de 19e eeuw die 11e juli 1302 hebben gereserveerd voor de eigen min of meer
lokale geschiedenis. In het Noorden hebben nijvere schoolmeesters zich in de 19e eeuw óók bezondigd aan het romantiseren van de ruim twee eeuwen na 1302 geleverde zee- en veldslagen van de (water)geuzen. De fiere
Vlaamse leeuw heeft dezelfde geboortedatum als het
In naam van Oranje doe open de
Drs. Ineke Strouken overhandigt Volc te voet aan mr. F.J.M., Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant.
poort en andere vaderlandslievende liederen in twee- en driekwartsmaat. Het was ook de tijd dat men in Brielle, Leiden, Alkmaar, Heiligerlee enzovoort standbeelden oprichtte zoals in het stadshart van Brugge voor de helden van de Guldensporenslag (1887).
Wij zijn in het Noorden doorgaans vergeten dat die herdenkingsmonumenten ook betekenis hadden voor de geschiedenis van de Zuid-Nederlanders. We waren (en zijn?) nu eenmaal geneigd te denken dat men in het verleden in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden altijd gescheiden opgetrokken is. Precies hetzelfde geldt met betrekking tot de Guldensporenslag. Wat heeft het Noorden daarmee van doen?