Lezersbrieven
Met gemengde gevoelens
Ingezonden brieven aan Neerlandia
Collectieve slaap
Onze oprechte felicitaties aan Guido Logie en Marianne van Scherpenzeel voor het uitstekend artikel in Neerlandia 2001/2 over de heren Luc Vranckx en Cyriel Moeyaert, beiden toegewijde vrienden van Vlaanderen in Frankrijk.
De titel Collectieve slaap trok onze aandacht en verdient enige toelichting. Inderdaad, de bezoeker die het weelderige Vlaanderen in België verlaat en Vlaanderen in Frankrijk binnenkomt, krijgt de indruk dat dit land slachtoffer is van een collectieve slaap. Tien jaar geleden had een West-Duitser dezelfde indruk bij een bezoek aan het voormalige Oost-Duitsland.
Vlaanderen in België met zijn landschappen, zijn kwalitatief hongstaande architectuur, zijn niveau van economische ontwikkeling en levensstandaard is heel goed te vergelijken met West-Duitsland. Vlaanderen in Frankrijk daarentegen met zijn triestige aanblik en zijn armoedig uitziende bewoning waarvan de architectuur bepaald wordt door een allesomvattende wetgeving, waar iedere economische beslissing wordt genomen door de alomtegenwoordige staat, waar het verstaatste onderwijs erop gericht is de cultuur, de architectuur en de oorspronkelijke taal van de Vlamingen uit te roeien, onderscheidt zich op geen enkel niveau anders dan de staten van het voormalige Oostblok. Het is duidelijk dat de Vlamingen in Frankrijk betere dagen afwachten die hen moeten toelaten om op hun eigen grond zelf economische en sociale initiatieven te nemen, die hen moeten toelaten zich te vergelijken met hun machtige buren.
Zal Europa zonder grenzen, met zijn eenheidsmunt en waar de rol van de staten-naties zou moeten worden afgeschaft, de kans geven aan de volkeren die in de schemering leven en waar Vlaanderen in Frankrijk er één van is, or uiteindelijk uit die collectieve slaap te treden die maar al te lang heeft geduurd?
W.M. Triquet, secretaris Le Mouvement Flamand/De Vlaamse Beweging, Dunkerque (Duinkerke)