Een tweede overdracht
Naarmate het eeuwfeest naderde, werd over de archieven weer nagedacht. Men wilde de archieven, althans het oudere gedeelte, raadplegen ten behoeve van een te schrijven gedenkboek. De inventarisatie van het archief dat bij het AMVC lag, werd opgedragen aan drs. Frank van Berne, die ook de geschiedenis van het ANV over deze periode zou schrijven en daarbij begeleid werd door zijn hoogleraar prof. dr. Hugo De Schepper, oud-medewerker van het Algemeen Rijksarchief te Brussel. Voor dit doel werd het archief van het AMVC tijdelijk overgebracht naar Nijmegen.
Tegelijkertijd kwam het archief dat nog op het verbondskantoor berustte, weer in de belangstelling. Na de verhuizing van de Surinamestraat naar de Jan van Nassaustraat in Den Haag was dit in het ongerede geraakt. Bovendien was het archief in Den Haag inmiddels steeds ‘historischer’ en omvangrijker geworden. Er werd gezocht naar een mogelijkheid het in een Noord-Nederlands depot onder te brengen. De Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief te Den Haag toonde echter geen belangstelling. De gedachte het te laten inventariseren door een particuliere stichting strandde vanwege de hoge kosten. In 1994 werd de auteur van dit stuk, ANV-lid en oud-archivaris, benaderd om het te schonen en te ordenen. Omdat ik in mijn ambtelijke loopbaan nimmer iets te maken had gehad met modern archief en het probleem van schoning, een mooi woord voor vernietigirig, voor mij strikt theoretisch was gebleven, heb ik even geaarzeld, maar vervolgens heb ik met veel plezier de ordening van het gedeelte tot ongeveer 1990 ter hand genomen. Na de schoning en ordening heb ik eenduidig het bestuur geadviseerd ook dit archief over te dragen aan het AMVC te Antwerpen. Ik meende - en meen nog steeds - dat het daar goed bewaard wordt en dat het AMVC een gebruikersvriendelijke houding heeft ten opzichte van bezoekers die het archief willen raadplegen. Mijn advies werd overgenomen en zo berust thans het hele oud-archief van het ANV tot ongeveer 1990 in het AMVC. Daarnaast liggen er enkele indertijd naar Den Haag overgebrachte archieven, te weten het archief van de vertegenwoordiger in Zuid-Afrika 1947-1960, de afdeling Curaçao 1940-1967 en de afdeling Den Haag 1948-1959.
De laatste jaren is de belangstelling voor het archief toegenomen. Toestemming van het dagelijks bestuur om het te raadplegen is nog steeds een vereiste, maar dat is niet meer dan een formaliteit. Ik heb al bepleit dat dit afgeschaft wordt, waarna het archief volledig openbaar zal zijn.