Roerige periode
Amersfoort is een stad van ongeveer 130.000 inwoners, die de laatste tien jaar spectaculair gegroeid is. De bevolking is met 50.000 mensen toegenomen. De oude raad kende 39 leden, verdeeld over zeven partijen, die ook in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren. In de ‘oude’ raad zat geen vertegenwoordiger van een plaatselijke politieke partij. In de oude bedeling maakten de wethouders ook deel uit van de raad. Dat is vanaf nu niet meer het geval, omdat de gemeenteraad gaat werken zoals de Tweede Kamer dat doet.
De Keistad werd de afgelopen periode bestuurd door een college, waarin het CDA, de PvdA, D66 en de Christen Unie/SGP vertegenwoordigd waren. De grootste partij, de VVD, zat in de oppositie, wat in Nederland ongebruikelijk is. De liberalen hadden voor de verkiezingen beloofd dat de grootste verkeersader van de stad, de Stadsring, open zou blijven. De andere partijen waren het daarmee niet eens. Ze namen de VVD niet op in het college, maakten de Stadsring minder toegankelijk voor het verkeer, maar kwamen algauw weer op dat besluit terug.
Amersfoort heeft een roerige bestuursperiode achter de rug. De Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort, die niet in de raad vertegenwoordigd waren, slaagden er bij de Raad van State in de voorgenomen bouw van de nieuwe wijk Vathorst stil te leggen. De reden daarvoor was dat er te weinig snelwegen rond de wijk gepland waren. Uiteindelijk kostte het Amersfoort een kleine 40 miljoen euro om de bouw weer op gang te krijgen.
Verder had het college onenigheid met de bevolking over de aanleg van een kartbaan in het bos Birkhoven/Bokkeduinen. Tegen de plannen werden 4000 bezwaarschriften ingediend, die allemaal van tafel geveegd werden. Intussen heeft de nieuwe raad de burgers gelijk gegeven en de bouwplannen teruggedraaid.
De wethouder van verkeer Fränzel (D66) voerde eindeloze discussies over de aanleg van twee grote wegen. Ook een heikel punt was de aanleg van een baggerdepot te dicht bij de nieuw aan te leggen wijk Vathorst.
De voornaamste klacht van de burgerij was dat het stadsbestuur zich te arrogant opstelde en zich niets aan de burgers gelegen liet liggen. De plaatselijke krant De Stad Amersfoort wijdde een serie aan inspraak. De burgers veegden de vloer aan met het college. Dat verklaarde dat het zo'n vaart niet liep. Wethouder De Wilde (PvdA) zei: ‘De burgers kijken alleen naar hun eigen belangetjes. Wij zijn op een abstract niveau met de toekomst van de stad bezig. Dat is te moeilijk voor de burgers. Dat kunnen ze niet begrijpen. Ze moeten er maar op vertrouwen dat wij het beter weten.’ Deze opmerkingen leverden evenals de rest van de verhalen vele emotionele ingezonden brieven op.