Het Nederlandse gedogen
In de Nederlandse politiek was gedogen een vaak voorkomend woord. Het CDA pleit voor ‘het einde van het gedoogbeleid’, de CU voor ‘een beperking’; ‘vrijheid en tolerantie zijn uitgemond in slordigheid en regelrechte hufterigheid’ (PvdA). Als er gedoogd werd, dan in de sfeer van het drugsgebruik. De PvdA pleit dan ook voor een streven ‘naar de legitimatie van softdrugs in Europees verband’. De CU wil in het kader van verslaving ‘het ontmoedigen van o.a. de telefoonverslaving’. Overigens: ‘zonder gedogen lijkt leven met de regels niet meer mogelijk; zo ontstaat een papieren werkelijkheid (...) en schijnzekerheid’ (VVD).
Normen en waarden was eertijds een vast punt bij de confessionele partijen CDA en CU. Deze laatste partij wil dan ook de wet op het homohuwelijk intrekken, omdat het huwelijk voorbehouden is ‘aan één man en één vrouw’. Homo's kunnen hun verbintenis via de geëigende kanalen laten registeren. Wat het klonen betreft: alleen de PvdA pleit voor een verbod op het klonen van mensen. De VVD wil dat ‘therapeutisch klonen wordt toegestaan, reproductief klonen niet’. Als het om o.a. euthanasie gaat, pleit de PvdA voor een impuls voor het vrijwilligerswerk door dit mede te subsidiëren.
Het is opvallend hoe men het woord multiculturele / multi-etnische samenleving poogt te vermijden. Eerder spreekt men van kleurrijke samenleving, die ‘onze maatschappij met haar eigen cultuur verrijkt’ (PvdA). Men heeft afgerekend met het ‘klootjesvolk van 35 jaar geleden’ dat plaats heeft gemaakt voor ‘grote diversiteit’ (GL). Vele partijen maken zich zorgen over de gevolgen van deze diversiteit m.b.t. het onderwijs. GL pleit voor ‘gemengde scholen als (...) ontmoetingsplaats’. De SP gaat nog verder: ‘zwarte scholen sluiten, witte scholen verplichten tot gemengde scholen’. D66 meent dat het bijzondere (d.i. het vrije) onderwijs ‘op religieuze grondslag moet verdwijnen’; daarbij o.a. doelend op de islamscholen en bepaalde protestants-christelijke scholen, die vrijwel alleen christenleerlingen toelaten. Maar ‘segregatie in het onderwijs’ wordt eerder bepaald door ‘de woonsituatie’; aanpassen van het onderwijsartikel in de grondwet biedt geen oplossing, meent de PvdA, die - als vele andere partijen - geen behoefte heeft aan een schoolstrijd.