Literatuur
Vlaamse Jeugdboekenweek scoort met Engelse auteur Anthony Horowitz
● Guido Logie
Al een paar decennia geeft uitgeverij Facet de boeken van de Engelse auteur Anthony Horowitz in vertaling uit. En met groot succes. De jongste jaren was de schrijver van vooral heel spannende jeugdboeken herhaaldelijk te gast op hét jaarlijkse boekenevenement in de Nederlanden, de Boekenbeurs in het Bouwcentrum in Antwerpen. Eigenlijlk is Horowitz een vertrouwd gezicht geworden in het schrijvers- en uitgeverswereldje in Vlaanderen.
Het verbaast dan ook helemaal niet dat Boek.be - Huis van het Boek Horowitz vroeg om het geschenkboek voor de Vlaamse Jeugdboekenweek die loopt van 10 tot en met 24 maart, te schrijven. Overleven op Krokodil-Eiland (I know what you did last Wednesday) is de titel van het boekje (gebonden, 72 pagina's) dat de boekhandel de koper van kinder- en jeugdboeken ter waarde van 12,50 euro cadeau doet in de Jeugdboekenweek. Het werd gedrukt op 26.000 exemplaren. Annemarie van Ewyck maakte ook dit keer de vertaling. Een voorpublicatie valt te lezen op de website van het Huis van het Boek: www.boek.be www.boekenbank.be
Het thema van de boekenweek is Onder dak. De coördinatie berust bij Villa Kakelbont / Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur. Van 9 tot en met 13 maart maakt Horowitz een signeertournee langs boekhandels en de Openbare Bibliotheek van Antwerpen. Hij doet ook enkele scholen aan.
Ter gelegenheid van de Jeugdboekenweek verschijnt ook een nieuwe
Boekentrommel, een magazine dat een overzicht geeft van de nieuwe kinder- en jeugdboeken in Vlaanderen en Nederland. De boeken zijn gerangschikt naar leeftijdscategorie: tot 6 jaar, vanaf 6 jaar, vanaf 9 jaar, vanaf 12 jaar. Binnen de leeftijdscategorie is er dan weer een thematische rangschikking. Nieuw
Anthony Horowitz
in deze editie - de zevende - zijn 8 doe-pagina's met opdrachten, puzzels, een leesenquête en een
Boekentrommelspel. Bekroonde auteurs krijgen extra redactionele aandacht.
Boekentrommel is een schitterende gids voor jeugdige lezers, voor hun ouders en leerkrachten, en voor al wie op een of andere manier met het jeugdboek te maken heeft.
Iedere Jeugdboekenweek brengt ook een prijzenregen mee. De Boekenleeuw is de prijs voor het beste kinder- of jeugdboek. Er is een geldsom van 2478,97 euro aan verbonden én een gouden Boekenleeuw-speld. Daarnaast zijn er vier eervolle vermeldingen: de Boekenwelpen. Die laureaten krijgen een zilveren Boekenwelp-speld.
De Yvonne Gillé-Decoeneprijs ofte de Boekenpauw gaat jaarlijks naar de Vlaamse illustrator van het best geïllustreerde kinder- of jeugdboek. De Boekenpluimen zijn eervolle vermeldingen voor jonge illustratoren. Bij het ter perse gaan van Neerlandia waren de namen van de winnaars nog niet bekend. Vorig jaar kaapte Ina Vandewijer de Boekenleeuw weg voor haar boek Witte Pijn, uitgegeven door Davidsfonds/Infodok.