Agenda
Geuren en Kleuren - Een sociale en economische geschiedenis van Vlaams-Brabant, 19de en 20ste eeuw
In het Stedelijk Museum Leuven loopt momenteel de tentoonstelling Geuren en Kleuren - Een sociale en economische geschiedenis van Vlaams-Brabant, 19de en 20ste eeuw. Net als het gelijknamige boek handelt deze tentoonstelling over de geschiedenis van het dagelijkse leven en werken tijdens de voorbije twee eeuwen in het gebied dat sinds 1995 de provincie Vlaams-Brabant vormt. Voor het eerst is men daarbij niet uitgegaan van Brussel als kern.
Uiteraard had en heeft Brussel steeds een invloed op de regio's die Vlaams-Brabant vormen (Hageland, Haspengouw, Leuven, Pajottenland, Vilvoorde, Zenne & Zoniën) en blijft de hoofdstad voortdurend op de achtergrond aanwezig, maar de nadruk in het boek en de tentoonstelling ligt op de eigenheid van de regio's, op hun specifieke kenmerken en hun onderlinge verscheidenheid. Dit is een vernieuwend uitgangspunt.
Geuren en Kleuren is het resultaat van een historische studie van het Centrum voor Economische Studiën van de K.U. Leuven, het ADVN (Archief en Documentatiecentrum van het Vlaams-nationalisme), het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Kadoc (Katholiek Documentatiecentrum). De resultaten van deze studie zijn verwerkt in het boek en vertaald in de tentoonstelling.
De tentoonstelling vormt een overzichtelijk geheel en is bijzonder aantrekkelijk, mede dankzij de interactieve presentaties. Touch sereens, geluidsweergaven, videoschermen en originele geurpaaltjes maken van Geuren en Kleuren een boeiende ontdekkingstocht doorheen het leven van mensen en hun omgeving. De geschiedenis van de landbouw met hop en mout, aardbeien en witloof, druiven en asperges en de suikernijverheid, brouwerijen en conservenindustrie wordt geschetst aan de hand van foto's, gebruiksvoorwerpen, tekeningen en plattegronden. Uiteraard komen ook de papierfabrieken, leerlooierijen, metaal- en chemische industrieën aan bod. Naast de economische ontwikkeling van de regio's wordt er ook aandacht besteed aan de sociale veranderingen. Verenigingsleven, vervoer, armoede en welvaart, we vinden het allemaal terug. Het steegje op ware grootte en het ‘gemeenschapskot’ zijn in die context leuk om zien.
De tentoonstelling behandelt een heel ruim gegeven, zowel naar onderwerp als naar periode en kan daardoor op het eerste gezicht vrij oppervlakkig lijken. De zaken worden nauwelijks uitgediept en in de ruimte zelf is er weinig plaats en aandacht voor tekst. Toch moet dit niet als negatief worden beschouwd. Enerzijds is de presentatie van het geheel daardoor veel overzichtelijker, anderzijds krijgt de bezoeker bij het begin een beknopte wandelgids, waarin men meer uitleg en achtergrond vindt.
Bovendien kan men zich altijd het boek aanschaffen dat wel een uitgebreid overzicht geeft van de sociaal-economische geschiedenis van Vlaams-Brabant in de 19de en 20ste eeuw. Het boek is meer dan een catalogus: het boek diende als basis voor de tentoonstelling en belicht veel meer dan enkel de grote overgangsmomenten. Het is een wetenschappelijk goed onderbouwd boek dat voor een breed publiek is geschreven en waarbij concrete figuren het geheel aangenamer en vlotter leesbaar maken. Een aanrader voor wie voor sociaal-economische geschiedenis, in het bijzonder voor die van Vlaams-Brabant, interesse heeft.
Ook al zal de tentoonstelling in de eerste plaats een publiek uit Vlaams-Brabant aantrekken, toch moeten ook mensen die algemeen geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van de landbouw, de problematiek van de verzuiling, de geschiedenis van de sociale huisvesting of de Vlaamse Beweging het een boeiende tentoonstelling vinden. Zeker het boek is binnen een brede context geschreven en voor een breed lezerspubliek toegankelijk.
Geuren en Kleuren in het Stedelijk Museum Leuven, Savoyestraat 6 loopt nog tot en met 9 december 2001.
Info en reservatie op 016/22.45.64 of museum@leuven.be Het boek is in het museum en de betere boekhandel te koop. (V. VdA.)