Vlaamse ontvoogdingsstrijd
Al wordt er hoofdzakelijk aandacht besteed aan de situatie van de soldaat en aan de toestand aan het front, ook het leed van de burgerbevolking wordt in het museum belicht. Weliswaar vrij beperkt, maar toch voldoende om te beseffen dat oorlog ieders leven verandert. Mooi is dat men daarbij ook even stilstaat bij de tekenen van vriendschap en kameraadschap die er ook waren tijdens dë oorlog en die de moed gaven om door te gaan.
De Eerste Wereldoorlog eiste zijn tol en heel wat Vlaamse schrijvers en andere kunstenaars brachten de oorlogsellende aangrijpend in beeld. Op verdieping dertien kom je daar meer over te weten. Het ‘verdriet van Vlaanderen’, zoals de sociale ellende, de verfransing en de kinderarbeid, wordt ook op deze verdieping behandeld.
Dat er gerechtigheid kwam, onder meer met taalwetten en sociale wetten, met de vernederlandsing van het onderwijs en de uitbreiding van het stemrecht, wordt aan de hand van duidelijke teksten en een aantrekkelijke presentatie op de volgende verdiepingen uitgelegd. De hoofdzaken uit de Vlaamse ontvoogdingsstrijd vind je in het museum dus zeker terug.
Bij de Tweede Wereldoorlog staat men nauwelijks stil en ook hier ligt de nadruk op het dagelijkse leven en niet op de politieke geschiedenis. De ruimte die een verwoeste stad moet voorstellen doet je huiveren en als je ze verlaat, zie je een grote foto van het concentratiekamp van Breendonk. Opnieuw besef je wat voor een gruwel het geweest moet zijn. De gevolgen van deze oorlog - positief en negatief - worden wel uitvoerig weergegeven: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de executie van collaborateurs, de gruweldaden van de nazi's en het afremmen van de voortzetting van de Vlaamse ontvoogding.
Op de laatste verdiepingen ten slotte wordt wanhoop hoop, en wordt een overzicht gegeven van verwezenlijkingen en gebeurtenissen waardoor Vlaanderen stap voor stap zelfstandiger werd. Ook het werken aan vrede, het kind in de oorlog en tekenen van menselijkheid (Rode Kruis, Unicef, Handicap International) worden op deze verdiepingen nader toegelicht. Interessant is dat men bij de gevolgen van oorlog verleden en heden met elkaar verbindt: verminkt voor het leven, op de vlucht, vermist, psychisch gewond, ecocide en het kind van