Literatuur
Caimins Geheim van Diana Lebacs verwoordt doelstellingen Stichting N.A.N.A.
• Connie Harkema
Wanneer men de beweegredenen en doelstellingen van Stichting Culturele Manifestaties Nederlandse Antillen Nederland en Aruba (kortweg N.A.N.A.) beter wil leren kennen, dan is het kinderfestivalboekje Caimins Geheim van Diana Lebacs een prima wegwijzer.
Diana Lebacs
De doelstelling van N.A.N.A. is namelijk het plezier in lezen en het gebruik van het Nederlands in bovengenoemde gebieden te bevorderen, maar dan wel op zo'n manier dat de eigen taal en cultuur worden gerespecteerd. Dat is nodig om het taalverschil tussen het Antilliaanse en Arubaanse kind ten opzichte van het Nederlandse te verkleinen. Zo'n 90 tot 95% van de jeugd gaat voor verdere studie naar Nederland toe en moet daarom al vroeg vertrouwd worden gemaakt met de Nederlandse taal.
Caimins Geheim laat zien in welke omstandigheden de kinderen op de eilanden moeten leven en tegen welke problemen en verleidingen ze aanlopen. Ook de noodzaak om hun geboorteland te verlaten en in Nederland een toekomst op te bouwen vormen de basis van dit boek.
Caimin is een elfjarig jongetje dat bij zijn oma woont omdat zijn vader en moeder in Nederland wonen om geld te verdienen. Als Caimins ouders genoeg geld hebben gespaard voor een ticket voor hemzelf en zijn broer, mogen zij ook naar Nederland toe. Ondertussen leeft Caimin in armoede. Soms heeft hij in weken geen fatsoenlijke maaltijd en vanwege zijn kapotte schoenen kan hij niet naar school. Om zijn honger te kunnen stillen en sneller naar zijn ouders - die hij enorm mist - toe te kunnen gaan, heeft hij geld nodig. De oplossing lijkt nabij wanneer hij Wottie tegenkomt die een baan voor hem heeft. Een baan, waarmee hij veel kan verdienen maar die ook gevaarlijk is en ‘alles met drugs te maken heeft.’
Dan volgt de strijd van Caimin. Aan de ene kant vindt hij het heerlijk een volle maag te hebben en eten te kunnen kopen voor zijn oma en zijn hond, maar aan de andere kant wordt hij steeds banger. Bovendien is hij geen slechte jongen. Diep in zijn hart heeft hij respect voor de mensen in het dorp, die er nog het beste van proberen te maken. Hij houdt van zijn eiland. Uiteindelijk komt hij met zichzelf in het reine.
Diana Lebacs heeft Caimins Geheim geschreven in opdracht van Stichting N.A.N.A., die jaarlijks een Kinderfestival organiseert op de Nederlandse Antillen en Aruba. Met de presentatie van dit boekje wordt het Kinderfestival geopend. Lebacs heeft in haar boekje ook het thema van de Nederlandse Kinderboekenweek - hobby's - verwerkt. Ze laat zien dat het hebben van een hobby een kind voldoening geeft.
Het leven op het eiland wordt aan de hand van plaatselijke gewoontes, uitdrukkingen en gerechten op een vlotte en tegelijk spannende manier door Lebacs beschreven. En dat is niet zo verwonderlijk, want zij is zelf in 1947 op Curaçao geboren. Na de HBS volgde ze een opleiding voor onderwijzeres en een L.O. cursus Papiamentu (de spreektaal van Curaçao). Als kind was zij al gefascineerd door toneel, zang, schrijven en tekenen. Ze is op dat gebied altijd zeer actief gebleven. Ze werkte in het onderwijs, trad op als zangeres en actrice, schreef toneelstukken en maakte programma's voor radio en televisie.
In 1971 debuteerde ze met haar Nederlandstalige jeugdroman Sherry, het begin van een begin. Vanaf 1974 is zij ook in het Papiamentu gaan schrijven en in 1976 ontving ze als eerste Antilliaanse auteur een Zilveren Griffel voor Nancho van Bonaire.
Diana Lebacs' eerste boek voor volwassenen De langste Maand verscheen in 1995.
Lebacs Diana, Caimins geheim.
Uitgeverij Leopold Avontuur, 76 blz.
Prijs: f. 28, 50, gebonden, vanaf 10 jaar.