waarop het verhaal is gebaseerd, respectievelijk met naam en met datum genoemd.
In totaal bestaat Vergelding uit vier delen. De eerste twee delen zijn heel in het kort een inleiding op het werkelijke avontuur in deel drie.
In het eerste deel wordt een verschrikkelijke gebeurtenis uit de jeugd van hoofdpersoon Michel Moreels beschreven die bepalend was voor zijn levensloop. Een gebeurtenis die om vergelding vraagt en er Michel uiteindelijk toe brengt in het geheime wapenproject van Saddam Hoessein te infiltreren. Daarvoor dringt hij binnen in het netwerk van de illegale wereldwapenhandel.
Het tweede deel gaat terug naar de Tweede Wereldoorlog, de periode waarin het reuzenkanon werd ontwikkeld. Dit kanon werd gezien als het ultieme vergeldingswapen van Hitler: de V3. Hoewel dit wapen werd vernietigd, zijn de geheime plannen samen met het prototype van het naziterreurwapen bewaard gebleven en aan de stapel overige buitgemaakte nazi-oorlogsgeheimen toegevoegd. Een Britse majoor was dermate geïnteresseerd in lange-afstandskanonnen dat hij overging tot het bestuderen van de geheime rapporten. In 1985 verkocht hij ze voor veel geld. Door een Franse naam in het Engels te vertalen, komt de lezer er ook achter aan wie. De man blijkt uiteindelijk de gevaarlijkste tegenstander van de hoofdpersoon te zijn.
In het derde deel loopt het huwelijk van Michel op de klippen. Schijnbaar toevallig verschijnt Anna in het leven van Michel. Zij krijgen onbedoeld een liefdesrelatie. De link van Anna met het verleden wordt gaandeweg het verhaal duidelijker. Zij speelt dan ook een belangrijke rol bij de ontknoping.
In het vierde deel komt het tot een confrontatie, tevens de ontknoping. Mendes heeft gekozen voor een einde zonder winnaars. Daardoor blijft een Derde Wereldoorlog uit. De enige zege betreft de CIA en de Mossad, de Israëlische inlichtingendienst.
Door Michel Moreels, een Belgische industrieel handelsagent, een Irakese afkomst te geven, levert Mendes de lezer een prachtig beeld van een andere niet-Westerse cultuur. De joodse wijk in het dorpje Ar Ramadi is het decor voor joodse gebruiken, verhoudingen en gewoontes. De gezichten van de mensen zijn geschonden door de ukht, een litteken veroorzaakt door de Roos van Bagdad, een parasiet die zich nestelt in de steekwond van een zandmug.
Tevens laat Mendes Michel gebeurtenissen uit zijn verleden in het heden beleven door flashbacks (die cursief weergegeven worden), wat de samenhang van het verhaal ten goede komt. Mendes beschrijft zonder tot discriminatie of vooroordelen over té gaan. De slechteriken in het boek komen namelijk over de hele wereld voor, zowel in Irak als in diverse steden in Europa en Amerika.
Vergelding is een spionage- en oorlogsroman tegelijk. Wellicht is het technische aspect een beetje te veel benadrukt, maar daarnaast zijn er behoorlijk wat romantische passages, die het verhaal verluchtigen.
In elk geval is het een reuze spannend en huiveringwekkend boek dat tot het laatste moment blijft boeien; zeker wanneer je bedenkt dat bijna alle gebeurtenissen op waarheid berusten.
Mendes heeft voor Vergelding in 1993 terecht de Gouden Strop - de prijs voor het beste spannende boek in ons taalgebied - gekregen. Een prijs die hem in 1997 te beurt viel voor De Kracht van het Vuur.
Bob Mendes: Vergelding. Standaard Uitgeverij. 352 blz., 595 BEF