Slecht karma
Louis Kessler houdt bijvoorbeeld van foto's van echte martelingen en video's met echte moorden. Hij bekijkt pornovideo's en zit in het criminele circuit en heeft daarenboven ook nog eens psychische problemen. Het zal mij verder een zorg zijn wat er met die man gebeurt. Ik hoef verder ook niets van die figuur te weten. Hij heeft ook niet iets tragisch of dramatisch. Het is gewoon een etter, die ten onder gaat. Dat overkomt wel meer misdadigers, maar daar hoef ik niet mee lastig gevallen te worden. Tenzij die mensen iets ontroerends, aardigs, naïefs of anderzins interessants hebben.
Zo her en der schiet de schrijver uit de bocht. De ambassadeur heeft een huisknecht, die geesten oproept en zich zorgen maakt over zijn karma. Hij heeft het daar uitvoerig over. Deze man heeft een uitgesproken hekel aan de snuffvideo's met echte moorden van zijn baas. Die beelden zijn slecht voor je karma, zegt hij en ik zal hem niet tegenspreke. Wat gebeurt er als het baasje gaat van huis? De knecht steelt video's om kopieën te laten maken om er veel geld mee te verdienen. Hij wil namelijk een nieuwe Mercedes hebben. Ik kan me niet voorstellen dat dit personage dat zou doen, na de beschrijving die we van Geeraerts hebben gehad. Een nieuwe Mercedes als hoger karma, het mocht wat.
Alles bij elkaar heeft Geeraerts geen slecht boek geschreve. Het zit goed in elkaar. Maar het is niet een boek dat bij mij hoog scoort. Het is me daar iets te zwartgallig voor.
Jef Geeraerts: De ambassadeur. Prometheus / Standaard uitg., 2000. 280 blz., 665 BEF