Editie 2001: ‘non-lieu Watou’
Zoals al vermeld gaat de Poëziezomer 2001 van 1 juli tot en met 9 september onder de titel ‘Een lege plek om te blijven’. ‘Door de jaarlijkse invasie van tientallen beeldende kunstenaars en dichters wordt dit grensdorp een occasionele en tijdelijke standplaats,’ schrijft Mandelinck in zijn perstekst. ‘Zo afficheert de Poëziezomer diverse aspecten: samenkomen en weer vertrekken, flux en reflux, concentratie en verwijdering. En je kan ook een link bedenken naar migratie en immigratie.’ Hij verwijst naar de etnoloog Marc Augé die de term ‘non-lieux’ gebruikt voor naamloze plaatsen als supermarkten, vlieghavens en hotelketens die door een breed publiek bezocht worden. ‘In Watou situeert zich niet alleen het eindpunt van de Nederlandse taal maar van heel het Germaanse taalgebied,’ aldus Mandelinck.
Nieuw dit jaar is dat aan vijftien dichters gevraagd is een gedicht te schrijven rond die ‘niet-identiteit’.
Voor de plastische uitwerking van het project wordt een beroep gedaan op twee curatoren: de Italiaan Pier Luigi Tazzi en de Vlaamse Ann Demeester. Tazzi is in Italië bekend als ‘curator van de horizon’. Hij profileerde zich internationaal door zijn inbreng op Documenta Kassel, editie IX. Ann Demeester was er vorig jaar reeds bij als assistente van Jan Hoet, de directeur van het Gentse museum SMAK. Mandelinck: ‘Hoet bezit internationaal de sleutel op alle deuren.’ Hoet zal trouwens op enkele middagen de confrontatie met het publiek aangaan. Ook met curator Tazzi zijn er ontmoetingen gepland.
Watou is niet groot. Het aantal locaties dat men kan gebruiken, is eerder beperkt. Toch belooft men ook dit jaar nieuwe locaties. Voor de visualisering van de poëzie wordt beroep gedaan op toparchitect Stéphane Beel.
De stem van de poëten zal eveneens te horen vallen. De dichters die speciaal een gedicht schreven voor deze zomer, zullen hun gedicht zelf ten gehore brengen. De poëzie van de klassieke, internationaal gerenommeerde dichters als Yeats, Lorca, Eluard en Eliot zal vertolkt worden door actrice Els Dottermans van het Toneelhuis in Antwerpen. Verder zal er gepoogd worden om de Villa Mont Noir, het landgoed van de wereldberoemde schrijfster Marguerite Yourcenar, uit te bouwen tot een ‘Zuiderpoort van de Poëziezomer’.
Uiteraard zal er weer een catalogus te koop aangeboden worden. Die wordt dit jaar in drie talen uitgewerkt: Nederlands, Frans en Engels.
Nieuw dit jaar is dat de ‘non-lieu’ Watou beter bereikbaar gemaakt zal worden voor wie zweert bij het openbaar vervoer. Er zal immers voor de hele duur van de Poëziezomer om het uur een bus de verbinding maken van het station Poperinge -het eindstation van de treinen uit Brussel en Gent -met Watou. Een plastisch kunstenaar krijgt de opdracht de bus aan te kleden en in het voertuig zal de stem van een dichter constant te beluisteren vallen.
Voor verdere informatie: Gwy Mandelinck; tel. en fax 00-32-(0)57 38 80 93; e-mail poeziezomers.watou@yucom.be