Alvorens tot de prijsuitreiking over te gaan, wil ik gaarne een woordje richten tot de drie laureaten. Zij ontvangen de BeNeLux-Europa Prijs voor Wetenschap, Cultuur en Humaniteit wegens hun grote verdiensten voor onze drie landen, maar ook voor Europa als geheel. Volgens de internationale jury hebben zij uitzonderlijke prestaties geleverd op het gebied van Beneluxsamenwerking, met bijzondere aandacht voor de bevordering van de Europese integratie op intercultureel en intermenselijk gebied.
Twee oud-ministers en een fungerend minister-president die ieder een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de Europese samenwerking. Ik zal de Benelux-volgorde aanhouden.
Allereerst Mark Eyskens, geboren in 1933 te Leuven, wetenschapper, schrijver en politicus. Oud-premier van België en minister van Financiën, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken en thans minister van Staat en volksvertegenwoordiger. Als geen ander is hij in staat om zijn gedachten op inspirerende wijze over te brengen in een betoog dat de economie, filosofie en politiek - in onderlinge samenhang - weet te bundelen.
Zo zijn uw ‘lessen van de 21e eeuw’ aan de Universiteit van Leuven nu al bijna legendarisch te noemen. Het moet voor uw studenten een voorrecht zijn om zo iemand tot hoogleraar te hebben. Het is mij ook bekend dat het BeNeLux-Universitair Centrum nimmer tevergeefs een beroep op uw medewerking heeft gedaan. Vanaf 1995 geeft u met grote inzet en deskundigheid nadere invulling aan de Benelux-leerstoel in de drie landen; zulks in nauwe samenwerking met de voorzitter en het bureau van de Interparlementaire Beneluxraad.
Max van der Stoel, geboren in 1924 te Leiden. In 1958 internationaal secretaris van de Partij van de Arbeid en daarbij - ik wist het niet - eerst lid van de Eerste Kamer en daarna van de Tweede kamer, staatssecretaris en tweemaal minister van Buitenlandse Zaken in een - to put it midly - woelige periode. Daarna permanent vertegenwoordiger in New York en lid van de Veiligheidsraad, lid van de Raad van State, minister van Staat, speciaal rapporteur over Irak voor de Verenigde Naties en sedert 1993 Hoge Commissaris voor Nationale Minderheden van de OVSE. Max van der Stoel heeft zich van al deze raken gekweten op een wijze die aan ieder politicus ten voorbeeld kan worden gesteld. Volstrekt integer, zonder een zucht van persoonlijke publiciteit, met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen en een overredingskracht die er in belangrijke mate toe hebben bijgedragen dat het democratiseringsproces in de landen van Centraal- en Oost-Europa in goede banen kon worden geleid. We zijn trots op u.
Jean-Claude Juncker, geboren in 1954 te Straatsburg. In 1982 staatssecretaris van Arbeid en Sociale Zaken. In 1989 minister van Financiën en van Arbeid en minister-president van Luxemburg sedert januari 1995. Actief betrokken bij de totstandkoming van de Economische en Monetaire Unie in 1991 en het Verdrag van Amsterdam. In beide gevallen werd gedurende het Luxemburgse voorzitterschap de basis gelegd voor de uiteindelijke besluitvorming. Luxemburg heeft zich altijd uitstekend geweerd als voorzitter van de Europese Unie. Luxemburg deed zeker niet onder voor de grotere lidstaten. Integendeel, de Luxemburgse bewindslieden en minister-president Juncker in het bijzonder hebben zich onderscheiden door een scherpe kijk op hetgeen mogelijk was in het Europees overleg en zich vervolgens volledig ingezet om dat mogelijke ook daadwerkelijk te verwezenlijken.’
(tekst van de Rijksvoorlichtingsdienst)