ANV-afdeling Noord-Brabant bestaat tien jaar
Prof. A. van der Geld nam aan het einde van 1998 het initiatief tot het oprichten van de ANV-afdeling Noord-Brabant. In de periode 1999-2000 werd het tienjarig bestaan gevierd.
In het stadhuis van 's-Hertogenbosch werd een symposium gehouden over het thema ‘Leven en werken van Nederlanders in Vlaanderen en van Vlamingen in Nederland, een cultuuren maatschappijverkenning’. J. Aelvoet, attaché van de Vlaamse Gemeenschap in Den Haag, en mr. D. van Iterson, de Nederlandse consulgeneraal in Antwerpen, hielden de inleidingen. In mei 2000 werd in datzelfde stadhuis het mini-symposium ‘Op weg naar meer samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen’ georganiseerd. Behalve voorzitter Van der Geld, namen mr. dr. A. Rombouts, burgemeester van 's-Hertogenbosch, drs. Margriet van Boven, toenmalig directeur Stichting Noord-Brabants Museum, mr. Eric Thijssen, lid van de Raad van Bestuur van de Fortis Bank in Nederland, en Marcel Grauls, toenmalig hoofdredacteur van ‘Het Belang van Limburg’, het woord.
In de loop van die tien jaar ontwikkelde de afdeling diverse activiteiten zoals organisatie van evenementen, deelname aan nationale en internationale conferenties en genootschappen, en het uitgeven van enkele publicaties. Zo was er onder andere het colloquium en de publicatie over ‘Mens, taal en cultuur in perspectief’. Daaraan verleenden mr. F. Houben, commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, mr. E. Raskin, voormalig voorzitter van het ANV Vlaanderen, en dr. H. Waltmans, voormalig voorzitter van het ANV, hun medewerking.
De afdeling organiseerde in 1992 een conferentie over ‘Samenwerking van Nederland, Vlaanderen en België’. Bij die gelegenheid kondigde de toenmalige Vlaamse minister-president Gaston Geens de ondertekening van de grensoverschrijdende samenwerking tussen de drie zuidelijke Nederlandse provincies en Vlaanderen aan.
‘De ANV-afdeling Noord-Brabant speelt een katalyserende rol in de samenwerking tussen Noord en Zuid op het vlak van de cultuur, inclusief de taal,’ aldus voorzitter Van der Geld. ‘Vanzelfsprekend veronderstelt de realisatie van de ANV-doelstellingen dat de Nederlandstaligen mekaar kennen en respect hebben voor elkaars eigenheid. Quid leges sine moribus? Wat baten structuren als de wil om die structuren te doen functioneren, niet aanwezig is? Hoe kan de algemeen-Nederlandse belangenbehartiging realiteit worden als Nederlanders en Vlamingen geen belangstelling hebben voor die behartiging of elkaar als vreemden beschouwen?’
Terugblikkend op tien jaar ANV Noord-Brabant noemt voorzitter Van der Geld het tiende jaar een heel bewogen jaar. ‘Twee leden die voor de afdeling in de voorbije jaren veel betekend hebben, overleden kort na elkaar. Jan van der Harten, voormalig commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, die als vice-afdelingsvoorzitter verschillende afdelingsbijeenkomsten met zijn wijs oordeel begeleidde.
En mijn vrouw Cily Van der Geld-Nouwens,
Mr. F. Houben, commissaris van de Koningin in Noord-Brabant.
die zich al die jaren inzette om het ANV in Noord-Brabant in een adequate context te plaatsen en om de bijeenkomsten en nabesprekingen in een amicale sfeer te laten verlopen. Zij was het die haar huis steeds openstelde voor nabespreking en ontmoeting waaraan ANV-leden, leden van het openbare ministerie en de rechterlijke macht, en van de diplomatieke vertegenwoordiging uit Vlaanderen en Nederland steeds deelnamen. Het gevolg was een concrete en baanbrekende uitwisseling tussen Vlamingen en Nederlanders.’
Het bestuur wordt gevormd door prof. dr. A. van der Geld, mr. B. van Zwieten, J. Reuver en mevr. A. van der Kolk.