Stichting Cily M.G.C. van der Geld-Nouwens Fonds
Cily M.G.C. van der Geld-Nouwens (1940-1998) ijverde haar hele leven onverdroten voor een menselijker en rechtvaardiger samenleving voor iedereen. ‘Een ruime, vrijmakende geest heeft haar gedreven,’ schreef mgr. J. Bluyssen, gewezen bisschop van 's-Hertogenbosch, na haar dood. Om het ideaal van Cily Nouwens verder gestalte te geven en uit te dragen werd op 24 augustus 1999 de Stichting Cily M.G.C. van der Geld-Nouwens Fonds opgericht. De stichting wil dat doel bereiken door informatie en voorlichting terzake te verstrekken, door conferenties te organiseren, door projecten op te zetten, door studie en onderzoek te laten verrichten, door publicaties uit te brengen en door fondsen te verwerven om al die activiteiten te kunnen verwezenlijken.
De stichting wordt geleid door het Bestuur dat door twee adviesraden bijgestaan wordt, de Raad van advies en toezicht, en de Redactie-adviesraad. De uitgebreide samenstelling van de beide raden maakt een effectieve afstemming op en communicatie met de pluriforme samenleving mogelijk.
Voorzitter van de stichting is mgr. J. Bluyssen, vice-voorzitter prins C. de Merode en secretaris prof. dr. P. Nijs.
Een eerste uitgave kreeg als titel ‘Imperium op drift: oude en nieuwe waarden voor de Westerse samenleving’. De auteur is psychiater prof. dr.
Geschilderd portret van Cily van der Geld-Nouwens
Piet Nijs van K.U. Leuven.
‘Vandaag heeft de technisch-wetenschappelijke ontwikkeling niet alleen haar hoogtepunt bereikt, maar ook een keerpunt, dat misschien zelfs een eindpunt wordt. Een ongebreidelde ontwikkeling is immers niet meer te betalen, en de schadelijke gevolgen ervan voor mens en aarde zijn niet te overzien. Steeds meer lijkt de Westerse samenleving een imperium op drift!’
(Een uitgave van Lannoo in Tielt. 240 blz. ISBN 90-209-3918-1)
‘Riskante humaniteit: menswaardigheid in een snel veranderende wereld’ wordt de tweede publicatie. Ze is van de hand van prof. dr. G. Manenschijn, ethicus en predikant, en verschijnt deze zomer.
‘De mensheid heeft altijd voor hetzelfde probleem gestaan: hoe behouden we de humaniteit als de tijden en omstandigheden veranderen? Wat zijn onze ervaringen met verlies aan humaniteit en hoe werd ze teruggewonnen? (...)
‘Menswaardigheid’ is synoniem van humaniteit in de betekenis van een ideaal voor mens-zijn. ‘Snel veranderend’ verwijst naar de snelle veranderingen waarin onze wereld in de overgang van de twintigste naar de eenentwintigste eeuw betrokken is. (...)
Als ik spreek over menswaardigheid in een snel veranderende wereld bedoel ik de veranderde inhoud die het humaniteitsideaal krijgt ten gevolge van veranderingen in sociaal, economisch en technologisch opzicht. Omgekeerd ook de veranderingen die de mens probeert aan te brengen op grond van zijn veranderd humaniteitsideaal.’
Prof. Manenschijn zegt dat hij deze studie schreef om mensen aan het denken te zetten. Een ethicus is geen wereldverbeteraar. En: ‘De gedachte dat de ethiek de wereld verandert, is naief.’
Op het B.U.C.-secretariaat is voor belangstellenden een brochure beschikbaar.