Big Brother-gekte
De herkenbaarheid is ongetwijfeld troef nummer één. Met in het achterhoofd de ‘Big Brother’-gekte, die ondertussen van Nederland naar Vlaanderen en de rest van de wereld is overgewaaid, worden in de betreffende minireeks mediamagnaten als Joop van den Ende, verdoken maar desalniettemin voelbaar, aanwezig gemaakt. De vele insideinformatie, die de auteurs verwerken in hun satirische actualisering van de premisse dat ‘kijkcijferjacht tot scrupuleverlies leidt’, wijst op hun nauwe contacten met het televisiewereldje.
Professionele ervaring blijkt ook uit de manier waarop dit ingewikkelde verhaal dramatisch uitstekend is uitgewerkt. Ingewikkeld is de plot alleszins, aangezien het hier om een dubbel verhaal gaat. Enerzijds is er de plot van het schrijfteam, dat aan een soap werkt en anderzijds is er de soap zelf, die door het hele televisiedrama heen loopt. Precies door een evenwichtige interactie tussen ‘soap’ en ‘reality’ slagen de auteurs erin de gebeurtenissen bevattelijk én meeslepend te houden.
Het boeiende karakter van het geheel wordt in niet geringe mate in de hand gewerkt door de consequente vergroting, die de samenstellende elementen ‘soap’ en ‘docudrama’ overstijgt en eigenlijk optilt tot een nieuw genre, dat de voyeuristische golf van het televisiemedium bikkelhard aan de kaak stelt en de mogelijkheid biedt om de vele bekende clichés positief te gebruiken. Deze actuele ondertoon, gekoppeld aan de herkenbaarheid, maakt dit televisiedrama zowel toepasselijk én bruikbaar in Nederland als in Vlaanderen. HLSJSWVTK is dan ook uitermate geschikt voor een ideale coproductie. De vermoedelijk hoge kostprijs van de realisering van dit televisiedrama zal waarschijnlijk noodzakelijkerwijze in de richting van coproductie leiden. Toch waren de drie juryleden, zelf actief in de media, het er roerend over eens dat de laureaten, uiteraard ondersteund door een uitgelezen cast, voor een uitmuntend product hebben gezorgd.
Alles bij elkaar kwam de jury, na zoveel positieve argumenten, op relatief korte tijd tot het unanieme voorstel om ‘Het Leven Sta Je Steeds Weer Van Te Kijken’ van ‘Dokter Dieter & Schwester Uschi’ als winnend stuk naar voren te schuiven.