Januskop nationalisme
Nationalisme is een heel complex begrip, zoals ik uiteengezet heb in mijn boek Nationaliteit en nationalisme (1994). Evenals liberalisme en socialisme heeft nationalisme een januskop. Uitgaande van het zelfbeschikkingsrecht der volken - in art. 1 van de internationale mensenrechtenverdragen van 1966 als fundamenteel mensenrecht erkend - is nationalisme nauw verbonden met het liberaliserings- en democratiseringsproces van onze moderne cultuur, heeft het dus een emancipatorische oorsprong. Maar evenals het liberalisme in de 19e eeuw (met het sociale vraagstuk als kwalijke uitwas) en het socialisme in de 20e eeuw (met zijn totalitaire uitwassen) is het nationalisme in de 20e eeuw ook ontaard. Dat behoeft geen toelichting.
Het Vlaamse nationalisme waarmee het ANV geassocieerd wordt, heeft als sociaal-culturele bevrijdingsbeweging ook een emancipatorische oorsprong, maar heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog voor zijn strijd steun gezocht bij de Duitse bezetter. De historicus Frans-Jos Verdoodt heeft namens de Vlaamse nationalisten van het IJzerbedevaartcomité voor die collaboratie excuses aangeboden. Hij hoopt dat het Vlaamse nationalisme na die excuses weer de kans krijgt zijn oorspronkelijke emancipatorische wortels terug te vinden als een progressief-democratische en pluralistische beweging (zie NRC Handelsblad, 26 september 2000). Dit is een goed gebaar waar al jaren op gewacht werd. Maar socialisten en oud-communisten in Nederland en België die tijdens de Koude Oorlog gesympathiseerd hebben met communistische regimes die tot de meest moordzuchtige van de vorige eeuw gerekend kunnen worden, hebben ook veel boter op het hoofd. Ze hebben van hun politieke dwalingen niettemin weinig schade ondervonden. Die sympathie, zo tekende de Nederlandse historicus Maarten van Rossem hierbij aan, was volstrekt verkeerd. Maar gegeven de historische context is enig mededogen niet ongepast. Wie is er vroeg of laat in intellectueel opzicht niet slachtoffer van tijdgeest en omstandigheden? Wat hier ter ontlasting van deze linkse lieden gezegd wordt, geldt dat niet evenzeer voor de politieke dwalingen van Vlaamse nationalisten tijdens de Tweede Wereldoorlog? Binnen het Vlaamse nationalisme is er sinds lang een linker- en een rechtervleugel. Maar dat zien we ook bij politieke bewegingen als het liberalisme en het socialisme.
In Nederland geldt de eigen taal en cultuur als iets vanzelfsprekends dankzij het feit dat wij als Nederlanders ons al vroeg ontworsteld hebben aan vreemde overheersing. Veel volkeren, zoals o.a. het Vlaamse volk, hebben dat geluk niet gehad en moesten een taaie en moeizame strijd voeren voor erkenning van hun eigen taal en cultuur. Dat dit streven vaak gepaard is gegaan met cultivering van etnisch-culturele ressentimenten, wekt irritatie maar is in het licht van die taaie emancipatiestrijd niet onbegrijpelijk. Terwijl Nederlanders vanwege hun morele zendingsdrang sterk geneigd zijn zich met alle problemen in de wereld te bemoeien - de socioloog Ernst Zahn noemt ons het meest bemoeizuchtige volk ter wereld - en daarmee voor de underdog lijken op te komen, hebben we ons verre gehouden van de Vlaamse strijd tegen Franstalige overheersing