Hardnekkige pioniers in Vlaanderen
Het fenomeen ‘Kamertoneel in Vlaanderen’ werd dan in de namiddagzitting behandeld, opnieuw met een merkwaardig panel, samengesteld uit een aantal stichters van de kamertheaters in Brussel, Gent en Antwerpen. In dit verband dienen de initiatiefnemers van het colloquium gefeliciteerd met de keuze én de verwezenlijking van de ontmoeting met zoveel Vlaamse theaterpioniers. Jammer dat moderator Johan Thielemans het belang van deze getuigenissen onvoldoende heeft ingeschat en het gesprek al te vaak een verkeerde richting uitstuurde, waarbij hij zichzelf, meer dan zijn panel, aan het woord het.
Gelukkig kregen enkele ‘hardnekkige pioniers’ tussen de monologen van de moderator door de kans om enkele van hun ervaringen mee te delen aan een toch wel opvallend jong, maar voelbaar geïnteresseerd publiek.
Het spits werd afgebeten door Staf Knop, toneelauteur en de enige overgebleven stichter van het Brussels Kamertoneel, eigenlijk het eerste in Vlaanderen. Hij schetste het ontstaan van het Brussels initiatief onder impuls van Jan Walravens. Als toenmalig hoofd van de cultuurredactie op de krant Het Laatste Nieuws had Walraevens een neus voor nieuw talent en jonge artiesten in diverse kunstrichtingen. Voor het theaterluik zocht hij, samen met collega Staf Knop, zijn heil in Parijs. Daar ontdekten zij de kamertoneelbeweging. Dat fenomeen wilden ze naar Vlaanderen overbrengen.
Zij zijn daar te Brussel in geslaagd, weliswaar voor een zeer korte, maar artistiek hevige periode, waarbij zij o.a. Sartre, Beckett, Ionesco en Vian in Vlaanderen introduceerden, maar ook de jonge dichter Hugo Claus de weg naar het theater toonden. Het Kamertoneel van Brussel mag dan ook de creatie van ‘De getuigen’, het allereerste toneelwerk van Hugo Claus, overigens in zijn eigen regie en artistiek begeleid door Herman Teirlinck, op het palmares zetten.
Dré Poppe, in Gent oprichter van
Toneelstudio '50 en Keldertheater Arca, leerde het kamertoneel en het vernieuwende theater kennen via een voordracht van Jan Walravens tijdens de
Dagen van de Vlaamse Gids, een
Samuel Beckett
(foto: Spaarne Stad Fotoarchief, Haarlem)