Prof. Rombauts, zoon van Dirk Bouts
Ik dacht voortdurend aan die standpunten van Nederlands befaamde historicus, toen ik de nieuwe roman
Het verraad aan de Meester van Flip Droste, uitgegeven bij Davidsfonds/Literair (2000, 231 blz), aan het lezen was. Flip Droste, nu emeritus hoogleraar aan de K.U. Leuven, waar hij algemene taalwetenschap doceerde, is afkomstig van Haarlem en woont decenniënlang in Vlaanderen, het langst van al in Kessel-Lo bij Leuven. En rond
Dirk Bouts, Het laatste Avondmaal (Sint-Pieterskerk, Leuven)
wie draait zijn roman? Jawel, rond Dirk Bouts afkomstig van Haarlem en gecanoniseerd tot parel van Leuven met zijn alom gekende meesterwerk ‘Het laatste avondmaal’. Weinig bezoekers die dat grandioze drieluik in de Sint-Pieterskerk te Leuven komen bewonderen, leggen allicht het verband met de afkomst uit Haarlem en kennen alleen ‘de Vlaamse meester uit Leuven’. De roman werkt echter een verrassende, ja zelfs intrigerende relatie tussen Haarlem en Leuven uit. Je moet over een vindingrijk brein als dat van Flip Droste beschikken om zo'n netwerk te bedenken en uit te werken.
Het verraad aan de Meester (met hoofdletter) wordt opgebouwd rond de figuur van professor Hendrik D. Rombauts, van middelbare leeftijd, hoogleraar in de kunstgeschiedenis aan de K.U. Leuven en Boutsspecialist bij uitnemendheid. Hij is bezeten door het idee dat hij, levend in de tweede helft van de 20e eeuw, een afstammeling is van Dirk Bouts uit de 15e eeuw. Hij heeft zijn hele wetenschappelijke loopbaan gewijd aan het onderzoek van die genealogische (incluis psychologische) relaties. Met zijn strakke logica, die zweert bij parallellen, symmetrieën en wetmatigheden allerhande, construeert hij identificaties over de eeuwen heen. Een zekere Stuerbout, die hij opvist uit vergeelde documenten, doet dienst als schakel. Zo gaat hij al de gezichten op het beroemde middenpaneel van ‘Het laatste avondmaal’ identificeren. In zijn beneveld brein spijkert hij de overtuiging vast dat hij de zoon van Dirk Bouts is. Een bezoek aan Haarlem kan die conclusie alleen maar kracht bijzetten.