structuur voor goede bovenlokale activiteiten ontbrak.’
- Is er nu een infrastructuur voor bovenlokale activiteiten?
J.E.: ‘Wij hebben een goed functionerende Culturele Raad. We hebben nog een basis van goed draaiende organisaties. De rest van Limburg en Vlaanderen kan Voeren op dat punt benijden. Het vrijwilligersleven draait hier uitstekend. Het carnavalgebeuren staat centraal en werkt integrerend. De carnavalverenigingen hebben onderling uitwisseling en samenwerking. De laatste vijf jaar brachten we het voor mekaar dat ze minstens een paar gezamenlijke activiteiten per jaar hebben. Ook dat ze bij elkaar op bezoek gaan, en zelfs ruimer, dat ze naar Limburg en naar Nederland trekken.
Met de jaarwisseling hebben we een nieuwjaarsconcert waarbij minimaal honderd mensen optreden. Dat zijn inwoners van Voeren die lid zijn van een harmonie, een trommelkorps, een jeugd- of een ander zangkoor. We hebben een goede muziekacademie die een afdeling heeft in Riemst. Voeren is het muziekcentrum van deze streek. Dat sluit aan bij een traditie van muziek in deze regio. De dichstbij gelegen Limburgse gemeente Riemst heeft met zijn 15.000 inwoners zo'n zeventien harmonies en fanfares.
Zelf treed ik nogal eens als deejay op. Binnen Voeren maak ik van mijn vrijetijdsbesteding ook een stukje van mijn werk. Het is plezant om op het vlak van muziek de grenzen te verleggen. Ik draai nooit muziek die ik niet kan appreciëren maar ik geef wel een beetje toe aan de smaak van het publiek. Het is fantastisch als je met deze mensen van de muziek die ze gewend zijn - de hoempamuziek, de polonaises, de marsen, de kusjesdansen - kunt overstappen naar hedendaagse muziek of naar Zuid-Amerikaanse muziek. De smaak in Voeren is heel ruim, als het maar ambiancemuziek is.’
- Spreken alle inwoners het Voerens dialect?
J.E.: ‘Je mag zeggen dat, op een paar uitzonderingen na, alle Voerenaars, de Nederlanders inbegrepen, het dialect minstens begrijpen maar het meestal ook spreken. Er zijn weinig inwoners van Voeren die uitsluitend en alleen het Frans kennen. De meeste Voerenaars kennen de beide landstalen. Iemand als de voorzitter van Voerbelangen gaat in Wallonië werken. Om den brode is het zeker in deze streek heel belangrijk dat men beide landstalen kent. Meer en meer beginnen ook de Waalsgezinden in te zien dat het belangrijk is voor de economische toekomst, met ontwikkelingspolen als Maastricht en Tongeren, om Nederlands te kennen.’
- Hoe is de Culturele Raad van Voeren (CRV) samengesteld?
J.E.: ‘De CRV bestaat uitsluitend uit Vlaamse organisaties. Dat zijn er 75. Het Waalse verenigingsleven is heel beperkt in omvang en bestaat uit een fanfare en verder uit sportorganisaties, - ook omdat de Luiksgezinden een sport- en cultuurcentrum hebben. De CRV is niet erkend door het gemeentebestuur. Integendeel, in het verleden heeft het gemeentebestuur klacht neergelegd tegen de erkenning door het provinciebestuur en door de Vlaamse Gemeenschap van de CRV. De CRV is een overleg- en samenwerkingsorgaan.
Per jaar geeft het gemeentebestuur een subsidie van 1,7 miljoen aan de verenigingen. Dat is een hoog bedrag. In de gemeente Zolder met 30.000 inwoners wordt hetzelfde bedrag verdeeld. Het probleem is dat tot voor kort er geen cent ging naar één van de 75 verenigingen van de CRV. Dat is volledig in strijd met het Cultuurpact én zelfs met de Belgische grondwet waarin het gelijkheidsbeginsel en de vrijheid van vereniging gewaarborgd wordt. In de loop der jaren zijn er diverse klachten neergelegd. Een paar jaar geleden nog eens opnieuw bij de Vaste Nationale Cultuurpactcommissie.
Zo'n klacht volgt dan zijn administratieve lijdensweg. De Cultuurpactcommissie is samengesteld uit dertien Nederlandstaligen en dertien Franstaligen. Het is nog een unitair Belgisch orgaan. De Cultuurpactcommissie gaf de klagende partij -in casu de VVV De Voerstreek - gelijk en droeg de provinciegouverneur op de subsidies op te schorten. Dat gebeurde maar het gemeentebestuur ging dan weer in beroep bij het College van Gouverneurs. Dat College verwierp de klacht bij staking van stemmen: de vijf Waalse gouverneurs tegen de vijf Vlaamse gouverneurs. Maar de gouverneurs zijn ook ambtenaren die de grondwet en het Cultuurpact moeten toepassen. De gouverneur van Limburg ging op zijn beurt in beroep bij de Raad van State. En die klacht loopt nog steeds.
Ondertussen legde de VVV De Voerstreek een nieuwe klacht neer bij de Cultuurpactcommissie maar nu tegen het College van Gouverneurs. De Cultuurpactcommissie verklaarde de klacht weer ontvankelijk. Het gemeentebestuur kreeg weer ongelijk en de gouverneur schrapte andermaal de subsidie.
De stand van zaken nu is dat er in het schepencollege van Voeren een voorstel is om de subsidies opnieuw te verdelen: 8/15den voor de Waalsgezinde verenigingen en 7/15den voor de Vlaamsgezinde verenigingen. Dat betekent dat de politieke samenstelling van de gemeenteraad doorgetrokken wordt naar het culturele werk. Dat kan natuurlijk niet. Schepen Broers ging daarmee niet akkoord. De zaak komt binnenkort weer op de agenda van de gemeenteraad. Retour à Liège maakt nu reclame met het feit dat de Nederlandstali-