Getuigen uit de grensgebieden
Na de middagpauze, die opgesmukt werd met een ‘Limburgse koffietafel om U tegen te zeggen’, komen mediamensen getuigen over hun ervaringen met mediasamenwerking in grensgebieden. Het wordt een bont allegaartje, waaruit finaal heel weinig positieve ervaringen blijken over te blijven.
Marcel Grauls, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg, geeft toe dat zijn regionaal dagblad de Euregio te weinig behandelt. Op cultureel gebied zou de informatie ruimer kunnen zijn. Uiteindelijk beperkt ‘Het Belang’ zich tot het brengen van ‘news you can use’. En dat beperkt zich niet zelden tot de criminele sector. Dat boeven de grens oversteken, blijkt belangrijker dan wanneer artiesten dat doen.
Marcel van Kan heeft gelukkig een positievere boodschap. Naast enkele mislukte initiatieven van het ‘Interregionaal Netwerk’, o.a. het vacaturenet, het horecanet en het antieknet, kan hij uitpakken met enkele geslaagde experimenten, die niet meer weg te branden zijn in de Euregio. De medische vacaturebank is een onmiskenbaar succes. Ook de socio-culturele agenda, de event-module en het transportnet mogen op dit ogenblik meer dan geslaagd genoemd worden. En ook de e-commerce blijkt regelrecht af te stevenen op een hitnummer. Maar ook op dit gebied blijkt het belang van de betrokkenheid van de andere media, zoals L1 Radio TV en TV-Limburg.
Vanuit zijn eigen situatie binnen Omroep Limburg getuigt Benny Opdenacker over de enorme inspanningen, die hij moet leveren om zijn wekelijkse rubrieken over ‘het buitenland’ in stand te houden.
Een heel ander geluid klonk dan weer uit de getuigenis van de heer Laridon, oprichter en nog steeds drijvende kracht achter Radio Uilenspiegel, een Vlaamse zender in Frankrijk. Op zich is dat een fenomeen dat alleen maar mogelijk is in een gebied als Frans-Vlaanderen. Helaas is het Vlaamse karakter van deze radio-omroep haast uitsluitend symbolisch. Alleen de bijdragen van de heer Laridon gebeuren nog in het West-Vlaams. Al de andere uitzendingen verlopen immers in het Frans.
Na een laatste getuigenis door Jos Huygens in verband met een netwerk buitenlandcorrespondenten voor Nederland en België, kan moderator Guido Logie het publiek in het debat mengen. Verschillende getuigen sluiten aan bij wat de sprekers die ochtend en middag voorgesteld hadden. Toch drijft in deze discussie vooral het gevoel boven dat op het gebied van telecommunicatie in het bijzonder en van mediacommunicatie in het algemeen de grenzen vergroten, eerder dan te verdwijnen. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel.
De slottoespraak wordt gehouden door de heer Paul Van de Velde, directeur-generaal van de administratie Media bij de Vlaamse minister Van Mechelen. Ook hij wijst op het belang van de grensoverschrijdende samenwerking en op de vele projecten, die hieromtrent al werden opgezet, maar die haast allemaal in het projectstadium zijn blijven steken. Hij stelt voor om samen te blijven ijveren voor ‘sterke lokale of regionale initiatieven voor de toekomst’. In welke mate de overheid daar een steentje toe bij zal dragen, zullen we pas over enkele maanden (jaren?) kunnen vaststellen.
De studiedag ‘Op de grens gebeurt het?!’ heeft alvast duidelijk gemaakt dat er heel wat leeft in de grensregio's en dat de regionale identiteit, zeker in Europees verband, nog aan belang zal winnen.