Deze grote financiële belangen maakt het steeds lastiger voor journalisten om hun werk te doen. Clubs werpen steeds meer drempels op. In de eerste plaats krijgen de spelers media-training. Dat houdt in dat ze leren hun mond te bewegen en klanken uit te stoten zonder dat ze iets zeggen. Niemand mag kritiek op de leiding en zijn collega's naar buiten brengen. Wie dat wel doet, krijgt zware boetes en wordt uitgestoten.
Omdat voetballers zo populair zijn, krijgen ze enorm veel verzoeken voor interviews. De toppers kiezen steeds meer voor hun ‘vrienden’, die dus altijd positief over hen schrijyen. Aanvragen van kritische journalisten worden geweigerd. In Turkije hebben de spelers dat nog handiger opgelost. Daar wordt een groot aantal persvertegenwoordigers betaald door de voetballers. Zo kunnen de sterren zelf helemaal bepalen hoe ze in de krant komen.
Johan Derksen, hoofdredacteur van VI, verzucht regelmatig dat hij zijn werk niet meer leuk vindt. ‘Maar ja, ik moet alimentatie betalen, dus kan ik niet stoppen’, zegt hij er dan altijd bij. Hij ergert zich aan de mediatrainingen, aan de perschefs, die het steeds moeilijker maken voor journalisten om hun werk te doen. Elk interview moet voordat het in de krant komt door de speler, zijn manager, de mediatrainer, de perschef en nog enkele randfiguren gelezen worden. Dan blijft er van het oorspronkelijke verhaal meestal weinig meer over. ‘Een goede voetbaljournalist kruipt bij de spelers in de kont’, verklaarde Derksen onlangs. ‘Maar ik word te oud voor die dingen.’ Hij is overigens gevreesd vanwege zijn scherpe columns in VI, waarin hij regelmatig de Nederlandse voetbalwereld compleet affikt.
In Duitsland zijn de Bundesligaclubs bij de publieke omroep weggegaan omdat zij het voetbal te kritisch volgde. De commerciëlen waren een stuk enthousiaster en praatten de mensen naar het stadion. In Engeland werkte dat precies zo. Ook in België zijn de voetbalbeelden in commerciële handen overgegaan. Nederland kende het experiment Sport7. Met kritische journalistiek had het allemaal niets te maken. Maar de zender had wel de warme sfeer, die voetballers zo behaaglijk vinden. De kijkers haakten echter massaal af. Ze wantrouwden de journalisten.