Leo Belgicus
Naast de landsaanduidingen hebben vooral godsdienstige ontwikkelingen een belangrijke rol gespeeld in het vervreemdingsproces tussen Noord en Zuid. De Schepper wijst de antipropaganda en vervloeking door de Spaanse Nederlanden van het protestantisme en daarbij van het politieke democratische systeem aan als een belangrijke reden voor de vervreemding tussen Noord en Zuid. De antipropaganda maakte dat men in het Zuiden het protestantse Holland als rebel en vijand ging beschouwen. De term Hollanders werd synoniem voor verraders van het ‘oude’ Nederland. Anderzijds droeg de enorme stroom (vooral arme) vluchtelingen uit het Zuiden bij tot een negatieve beeldvorming van het Zuiden in de Republiek. De vluchtelingen brachten sterke geloofsovertuigingen mee en vormden zo een stimulans voor het Calvinisme. Langzamerhand vervloog de hoop en ook de wil om beide Nederlanden weer met elkaar te verbinden, te meer daar de godsdienstige verschillen steeds groter werden..Onder vaderland werd niet meer het oude, ongedeelde gebied verstaan, maar de twee afzonderlijke gebieden.
Opvallend is, dat hoewel er van een politieke eenheid geen sprake meer was, het besef van een historisch-culturele achtergrond wel aanwezig bleef. Dit is terug te vinden in bijvoorbeeld de literatuur en de cartografie, waarvan de Leo Belgicus (de Nederlandse Leeuw) het bekendste is.
Het boekje Rond de Vrede van Münster van prof. Hugo de Schepper telt 32 pagina's en is te verkrijgen bij het verbondskantoren in Den Haag en Brussel voor f 12,50 /230 BEF.