daag ter discussie zijn gesteld eigenlijk onder het culturele verdrag thuishoren, maar dat er daarbuiten ook nog over veel andere en ook zeer belangrijke thema's is gediscussieerd, die daar niet meteen onder te brengen zijn, maar die ook voorwerp kunnen en moeten zijn van Vlaams-Nederlandse samenwerking. Wat wij het culturele verdrag noemen - de naam is ook een beetje misleidend - is een breed samenwerkingsverdrag met betrekking tot kunst, cultuur, welzijn, onderwijs, wetenschappen, media, sport en vrijetijdsbesteding. Het verdrag is in werking getreden op 1 maart van dit jaar (1997) en op dit ogenblik bereiden beide regeringen de samenstelling van de gemengde commissie voor. En van in het begin is, bij de bespreking in het Vlaamse Parlement, heel sterk onderstreept dat het verdrag rekening moet houden met en steunen op de samenwerking die op het veld wordt gerealiseerd en dat het die samenwerking moet stimuleren, meer bepaald daar waar er zogenaamde witte vlekken zijn, waar de samenwerking niet of nauwelijks of erg moeizaam verloopt. Die visie steunt trouwens op de verdragstekst zelf die in artikel
2 stelt, dat de verdragsluitende partijen een beleid voeren dat zoveel mogelijk de rechtstreekse samenwerking tussen overheden, personen, instellingen en organisaties bevordert. Let wel, rechtstreekse samenwerking, niet via de omweg van de overheden. De samenwerking die rechtstreeks gebeurt, is natuurlijk de allerbeste.
Deze visie komt ook duidelijk tot uiting in het concept van de nieuwe gemengde commissie samengesteld uit overwegend niet- ambtenaren: geen ambtelijke commissie dus, maar mensen uit de betrokken werkvelden. Die commissie moet niet de ambitie hebben om alle samenwerking zelf te gaan uitvoeren of te centraliseren. Zij moet inventariseren, witte vlekken opsporen, zij moet samenwerking stimuleren, tot nieuwe concrete initiatieven aanzetten waar nodig en evalueren. We hebben dit de ‘helikopterfunctie’ van de gemengde commissie genoemd. Zij vliegt op lage hoogte over het veld en kijkt wat goed en wat minder goed is en probeert daar wat aan te doen.
Wat inventarisatie betreft, zal ze bij de start dankbaar gebruik kunnen maken van wat u vandaag hebt samengebracht in deze indrukwekkende inventaris van grensoverschrijdende samenwerking.