Commerciële omroepen
Sinds 1989 bestaat er in Nederland commerciële televisie naast het publieke omroepbestel. Op 2 oktober 1989 ging de zender ‘Radio Tele Veronique’ van start. Veronique was gericht op de Nederlandse kijkers, maar zond uit vanuit Luxemburg om het verbod op commerciële tv-omroep in Nederland te omzeilen. De wet commerciële kabelomroep trad pas in werking in juni 1992. De wet legt de kandidaat-commerciële zenders voorwaarden en verplichtingen op inzake bereik, financiering en programmering. Zo moeten zenders die nieuwsprogramma's willen brengen, een redactiestatuut kunnen voorleggen als garantie voor journalistieke onafhankelijkheid. Minstens de helft van de programma's moet van Europese makelij zijn, en minstens 40% van de tv-programma's moet uit oorspronkelijk Nederlands- of Friestalige uitzendingen bestaan.
Omroepcentrum BRT
Foto: BRTN
Op het moment zitten er zeven Nederlandse commerciële zenders op de kabel.
RTL-4. Veronique doopte zichzelf om in RTL-4. De zender is opgezet door Nederlandse en Luxemburgse bedrijven. Bij de start was 40% van het kapitaal in Nederlandse handen; de uitgeverijen Elsevier en VNU bezaten elk een aandeel van 19%. In 1992 verkocht
De Nederlandse regionale tv en radio
Foto: Roos
Elsevier zijn aandeel aan VNU. De programma's van RTL-4 bestaan hoofdzakelijk uit fictie en spelletjes. RTL-4 was meteen erg populair; in 1991 haalde de zender al een marktaandeel van 27%.
RTL-5. Aangemoedigd door het succes begon RTL-4 in oktober 1993 met een tweede tv-net, RTL-5. Deze zender was bedoeld als een doelgroepenzender: omdat vooral vrouwen naar RTL-4 keken, zou RTL-5 zich richten op mannen in het algemeen, en op jonge mannen en hoger opgeleiden in het bijzonder. RTL-5 kende echter maar weinig succes, zodat de doelgroep werd geherdefinieerd en uiteindelijk opgegeven. RTL-5 is nu een algemene zender, en had in maart 1996 nog steeds een laag marktaandeel: 5%.
Veronica. In 1995 stapte Veronica uit het publieke omroepbestel om een commerciële zender te worden. Het nieuwe Veronica kent niet het verhoopte succes. In maart 1996 lag het marktaandeel op 7 à 8%.
SBS 6 ging van start in augustus 1995. Het station is eigendom van het internationale concern SBS, met ABC/Disney en Paramount/Viacom als grootste aandeelhouders. Ook SBS 6, dat in 90% van de Nederlandse huishoudens te ontvangen is, heeft maar een beperkt succes. Het marktaandeel bedraagt 5%.
Arcade TV. Deze zender is eigendom van de Nederlandse platenmaatschappij Arcade. Arcade TV brengt voornamelijk programma's met populaire muziek voor jongeren tussen 13 en 25 jaar.