Enkele details
Het meest in het oog springend is wellicht de grote plenaire-vergaderzaal, de koepelzaal, epicentrum van het complex. De oorspronkelijke buitengevels van de vroegere, polygonale binnenplaats vormen nu deels de binnengevels van de vergaderzaal. De ruimte is overkoepeld door een uit driehoeken opgebouwde glazen structuur. De koepel bestaat uit 793 elementen en weegt in totaal ongeveeer 722.000 kg.
Het Parlementair halfrond werd gebouwd in de vorm van een schelp die rust op zeven betonnen poten. De ruimte onder deze schelp, met de evidente naam ‘de Schelp’ wordt gebruikt als multifunctionele ruimte, tentoonstellingszaal, receptiezaal enzovoort. Op de vloer wordt nauwkeurig de plaats aangegeven waar het Vlaams Parlement gevestigd is: in graden, minuten en seconden, noorderbreedte en oosterlengte.
Totaalzicht op de bureauzaal met verguld cirkelvormig kunstwerk van Hugo Duchateau: ‘Vlaanderen in de wereld’
Foto: Ars Luminis, Marnix van Esbroeck
De tien commissiezalen, waar de voorstellen of ontwerpen van decreet besproken worden, kregen geen nummer, maar de naam van een wereldberoemd Vlaams kunstenaar uit de wereld van de beeldende kunst. Ook hier enkele namen: de Jan van Eyckzaal, de Pieter Bruegelzaal, de Constant Permekezaal, de Rik Wouterszaal... Op die manier ontstaat een aardig contrast tussen de oude meesters naar wie de zalen genoemd zijn en de moderne kunstenaars die voor een esthetisch verantwoorde aankleding hebben gezorgd.