8. Je kunt op Curaçao overal omheen, behalve om de politiek
De ‘politiek’ functioneert op Curaçao op een geheel eigen wijze: dominant aanwezig en redelijk onberekenbaar. Er is een grote verwevenheid van de politiek met de economie van het eiland. Mensen uit het bedrijfsleven nemen nadrukkelijk aan de politiek deel, of functioneren binnen de verschillende partijen op de achtergrond. De verstrengeling met het ambtenarenapparaat is nog groter. Ambtenaren die een publieke functie (gaan) bekleden, behouden hun ambtelijke baan en krijgen deze na hun politieke activiteiten weer onmiddellijk terug. Daarbij vallen voorts de volgende zaken op:
De politieke partijen die aan de macht zijn, verdelen de (publieke) functies en machtsposities. Dit betekent dat aanhangers en leden van de oppositiepartijen niet aan bod komen en bij sollicitaties naar functies geen kans maken. In economische zin betekent dit dat Curaçao steeds een groot deel van zijn intelligentsia/deskundigen/kaderpersoneel links laat liggen en niet gebruikt. Groei en werkgelegenheid zijn daardoor minder groot dan ze zouden kunnen zijn.
Bij politieke wisselingen komen vrij snel allerlei andere mensen op sleutelposities te zitten. Voor het bedrijfsleven betekent dit onduidelijkheid en instabiliteit.
Ambtenaren hebben sterk de neiging zich niet bloot te geven en ‘partijloos’ te acteren. Alleen dan hoeven ze immers niet mee te wisselen als de invloeden van de partijen veranderen. In de praktijk impliceert dit dat (top)ambtenaren niet sturen of adviseren, maar opschrijven wat de bestuurder dicteert. Dit draagt niet bij aan de bestendigheid van beleid en betekent ook dat geen of onvoldoende gebruik wordt gemaakt van de deskundigheid die Curaçao zelf in huis heeft.
De ‘politiek’ steunt niet zozeer op partijgebonden programma's, maar veeleer op de persoonlijkheden van de politici zelf. Elke politicus heeft daarbij een min of meer eigen achterban, die gewoonlijk trouw blijft als de betreffende politicus van
Caraïbische Cadens, liber amicorum opgedragen aan de voormalig Gevolmachtigd Minister van de Nederlandse Antillen, Edsel (Papy) Jesurun
partij wisselt, hetgeen nogal eens gebeurt.
Het alom aanwezig zijn van de politiek heeft als voordeel dat de bestuurders van alles wat op het eiland gebeurt weet hebben en bij vele zaken zijn betrokken. Dat ondersteunt het symbiose karakter van de Curaçaose economie.
Dit betoog is verschenen in Caraïbische Cadens, een liber amicorum opgedragen aan Edsel A.V. (Papy) Jesurun, voormalig Gevolmachtigd Minister van de Nederlandse Antillen. Het 335 pagina's dikke boek bevat een vijftigtal essays over de Nederlandse Antillen, verdeeld over dertien disciplines als rechten, economie, toerisme, sociologie etc. Het boek, onder redactie van Henny Coomans, bestrijkt alle facetten van de Nederlandse Antillen. De auteurs waren nadrukkelijk gevraagd over de Antillen te schrijven, niet over de persoon van Papy Jesurun zelf. Dat maakt het boek bijzonder lezenswaardig, omdat ook een kritische noot hier en daar niet ontbreekt.