Sinjoren in Amsterdam
In het voetspoor van Antwerpse immigranten
Ter gelegenheid van ‘Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa’ heeft het Amsterdams Historisch Museum in samenwerking met het Vlaams Cultureel Centrum te Amsterdam het initiatief genomen een boek over een wandeling samen te stellen die het spoor volgt van een aantal Antwerpse immigranten in Amsterdam in de 17e eeuw.
Het boek begint met een inleiding waarin de voorgeschiedenis van de toestroom van Zuidnederlanders wordt beschreven.
Vervolgens wordt uit de doeken gedaan wie de immigranten waren en welke werkzaamheden zij uitoefenden. Dan volgt ‘In het voetspoor van Antwerpse immigranten’, de beschrijving van een wandeling die begint en eindigt op de Dam en die voert langs vele markante punten die zijn overgebleven uit de Gouden Eeuw, met dank aan de Sinjoren.
De geschiedenis van deze nalatenschap is boeiend beschreven, de illustraties van personen en gebouwen ondersteunen de tekst op plezierige wijze. Een plattegrond op de binnenkaft met daarin opgenomen de route (met verwijzing naar de tekst) is een handige hulp voor onderweg. Het boek is te koop in de boekhandel.
De presentatie van het boek had plaats op 23 juni 1993 in het gewelf van het Amsterdam Historisch Museum in de Kalverstraat.
De directeur van het museum, Pauline W. Kruseman, opende met een korte toespraak.
Daarna vestigde de burgemeester van Amsterdam, drs.E. van Thijn, de aandacht op Antwerpen, dit jaar
Op weg van het Amsterdams Historisch Museum naar het Vlaamse Cultureel Centrum (VCC). v.l.n.r.N. Nicasie; E. van Thijn; burgemeester van Amsterdam; zijn Antwerpse collega B. Cools; mw. S. de Nave, conservator van het Antwerps museum Plantin-Moretus; de heren G. Vereecke en H. Rau, resp. directeur en stafmedewerker van het VCC.
(foto H. Romme)
de culturele hoofdstad van Europa en op de val van de stad voor de Spanjaarden in 1585.
Amsterdam heeft 1993 uitgeroepen tot het jaar van de ‘Gouden Eeuw’ en accentueert daarmee haar roemrijk verleden voor een nationaal en internationaal publiek.
Met het uitbrengen van dit boekje wil de stad de historische banden tussen Amsterdam en Antwerpen uit het vergeetboek halen. Immers na de val van Antwerpen kwamen veel Zuidnederlanders naar Amsterdam. (Tussen 1576 en 1630 ca. 35.000). De eerste jaren was zelfs 42% van de nieuwe Amsterdammers afkomstig uit de Scheldestad. Daaronder bevonden zich veel mensen met kennis, kapitaal en talent. Onder hen waren zijdehandelaren, fabrikanten van luxueus glaswerk, schrijvers, dichters, schilders en beeldhouwers. Theologen, filosofen, medici, cartografen en geografen kwamen hier hun wetenschap beoefenen.
Aan de verspreiding van kennis en literatuur leverden de zuidnederlandse boekdrukkers en uitgevers een grote bijdrage.
Na zijn uiteenzetting overhandigde burgemeester Van Thijn het eerste exemplaar van de ‘Amsterdamse Sinjoren’ aan zijn Antwerpse collega, de heer Cools.
Tot slot zette de Vlaamse historicus dr. B. Mittenaere in een kort woord de betekenis van Brabant en de Brabanders voor Amsterdam uiteen.
Na afloop gingen de genodigden onder muzikale begeleiding van de Antwerpenaar Johan Nicasie naar het Vlaams Cultureel Centrum, waar de directeur, de heer Guido Vereecke de aanwezigen toesprak en uitnodigde voor een gastvrije en gezellige ontvangst.
W.I. Schouten-van Winsen
Amsterdamse Sinjoren, 1576-1622
In het voetspoor van Antwerpse immigranten
Samenstelling: Els ten Napel
Uitgever: Bas Lubberhuizen en Kritak
Aantal blz.: 96; Prijs: f 19,50; Bfr. 390.