Twee steden
Antwerpen in Amsterdam
Naar aanleiding van het feit dat Antwerpen culturele hoofdstad van Europa is geworden, schreef Haye Thomas in de Haagsche Courant een instructief artikel over de banden tussen Antwerpen en Amsterdam, waaraan wij het volgende ontlenen: Het begin van de relaties ligt omstreeks 10 juli 1584, toen Willem de Zwijger, oftewel de Prins van Oranje, door Balthazar Gerards in Delft werd doodgeschoten. Het wegvallen van de grote voorvechter voor de eenheid van de Nederlanden en leider van het verzet tegen Filips II, koning van Spanje, was een grote klap. En daarom koren op de molen van de Hertog van Parma: Alexander Farnese, die als landvoogd van de Spaanse koning de opdracht had het verzet in de rebellerende Nederlanden te breken. Ruim een jaar na de dood van Willem de Zwijger trokken de Spanjaarden na een maandenlange belegering Antwerpen binnen en heroverden zij het belangrijke economische centrum en tegelijk de meest protestantse stad van de 16de-eeuwse Nederlanden.
Toen op 20 augustus 1585 de burgemeester van Antwerpen en maker van ons volkslied, Marnix van St. Aldegonde, het capitulatieverdrag ondertekende en als gevolg van de Spaanse inname de Scheldemond werd afgesloten, vond er een ware uittocht plaats. Vele tienduizenden verlieten de stad tot de bevolking tot zo'n 42.000 terugliep.
Het betekende een enorm verlies voor Antwerpen. Kooplieden, ambachtslui, geleerden en kunstenaars trokken weg. En met hen verhuisde ook een enorm kapitaal, niet alleen wat geld betreft. De migratie van kennis en vaardigheden was minstens zo belangrijk.
De commerciële en financiële technieken van Antwerpen verspreidden zich over het hele westen van Europa. Maar vooral over de noordelijke Nederlanden. Met als gevolg spoedig tal van bloeiende activiteiten op het gebied van zijdenijverheid, lakenweverijen, glasblazerijen en de zogenaamde plateelbakkerij, waaraan het wereldberoemde Delfts blauw zijn ontstaan dankte. Amsterdam, dat vooral de Antwerpse koopmansgeest overnam, profiteerde het meest en sleepte als grootste exclusiviteit ook nog de wereldvermaarde diamantnijverheid in de wacht, omdat de meeste Antwerpse diamantbewerkers zich er kwamen vestigen. En tot de dag van vandaag zijn er overal sporen van Vlaamse aanwezigheid, die van Antwerpen in het bijzonder, terug te vinden in het straatbeeld van de hoofdstedelijke binnenstad.
Zo weet men precies waar Pieter Plaetevoet, oftewel dominee Plancius, uit Dranouter bij leper, niet alleen zijn preken maar ook zijn nautische lessen heeft afgestoken. Want in Amsterdam heeft dominee Plancius aan de wieg gestaan van een hele nieuwe generatie
Amsterdam, Schreierstoren