Onder de zwarte bevolking ontstond de behoefte om ook de onder tafel geveegde ‘Afrika’-elementen hun rechtmatige plaats te geven. Op UWK groeide de belangstelling voor de ‘Afrika’-component van het Afrikaans, terwijl de interesse voor westerse talen als Frans, Duits en Nederlands de laatste jaren is teruggelopen.
Behalve politieke redenen zijn er ook praktische overwegingen om geen Nederlands te kiezen. De instortende economie dwingt studenten tot een pragmatische studiekeuze, omdat van enige financiële ondersteuning bij werkloosheid in Zuid-Afrika geen sprake is. Voor veel studenten van UWK, die meestal niet op bemiddelde ouders kunnen terugvallen, is dit een belangrijk argument om voor een vak met toekomst te kiezen. Een aantal studeert daarom bijvoorbeeld voor een zogenaamd ‘Hoër Onderwysdiploma’, waarmee ze later een behoorlijke kans op een baan in het onderwijs hebben. De financiën spelen ook op een andere manier een rol in de studiekeuze, omdat voor het krijgen van een studiebeurs voorwaarden worden gesteld aan de vakkenkeuze. Nederlands bijvoorbeeld is geen beursvak en kan daarom alleen gekozen worden in combinatie met andere, wel gesubsidieerde vakken. De positie van het Nederlands op UWK is misschien een beetje te vergelijken met die van het Fries hier: een enkeling studeert dat uit hobbyisme erbij, maar voor je toekomst doe je iets anders.
Alles bij elkaar waren het dus maar kleine klasjes waaraan ik les mocht geven, groepjes variërend van acht tot soms maar twee studenten. Behalve het geven van een aantal lessen proza en poëzie was mijn voornaamste taak studenten te helpen het Nederlands actief onder de knie te krijgen.