Drie Curaçaose schrijvers in veelvoud
Drie Curaçaose schrijvers, allen vóór de Tweede Wereldoorlog geboren, nl. Boeli van Leeuwen, Tip Marugg en Frank Martinus Arion, hebben elk voor hun veertigste levensjaar de Antilliaanse literatuur verrijkt met Nederlandstalige debuutromans over hun geboorteeiland. In een fraai uitgevoerd boek, getiteld ‘Drie Curaçaose schrijvers in veelvoud’ (544 blz. prijs f. 45,-) uitgegeven bij de Walburgpers te Zutphen, hebben 33 auteurs die de Antillen persoonlijk kennen, deze drie schrijvers vanuit verschillende invalshoeken belicht, bekritiseerd en vergeleken. De redactie bestond uit Maritza Coomans-Eustatia, de literaircriticus drs. Wim Rutgers en dr. Henny Coomans. Zowel proza als poëzie, het vroege en late werk van de drie schrijvers, worden behandeld, terwijl voorts bibliografieën van en over hun werk een plaats kregen. Bovendien werd niet eerder gepubliceerd fotomateriaal opgenomen. De genoemde schrijvers vertegenwoordigen een eigen geluid in de Nederlandse letteren. Tip Marugg en Boeli van Leeuwen vormen het Zuidamerikaanse element in de Nederlandstalige literatuur. Aan de samenstelling van het werk is veel wetenschappelijk onderzoek voorafgegaan. Redactrice Maritza Coomans-Eustatia slaagde erin het onbekende debuut van Boeli van Leeuwen, de dichtbundel ‘Tempels in woestijnen’ (1947) te achterhalen. Van Albert Helman is een artikel gepubliceerd ‘Boeli als columnist’. Ook het jeugdwerk van Frank Martinus Arion werd opgedoken.
In de biografie van Tip Marugg wordt met vele legenden over de schrijver afgerekend. Zo blijkt zijn moeder geen Venezolaanse, maar een Curaçaose te zijn en is hij bepaald niet de eenzame kluizenaar waarvoor Nederlanse journalisten hem houden.
Marion Snetselaar schreef over de thematiek in de poëzie van Tip Marugg. Ronald Severing leverde een bijdrage over de gedichtencyclus ‘Stemmen uit Afrika’ van Frank Martinus Arion.
Freek van Wel, specialist op het gebied van Surinaamse en Antilliaanse literatuur, schreef een lezenswaardige bijdrage over het maatschappijkritische tijdschrift ‘Ruku’. De identiteit van de Curaçaoenaar, de postitie van de vrouw, literatuur en politiek, literatuur en wereldbeschouwing, het taalgebruik, de invloed van Europese en Afrikaanse cultuur, dit alles in verband met de drie schrijvers, het zijn slechts enkele van de onderwerpen, die in dit boek worden behandeld. Een belangrijke, veelzijdige publikatie, die alle aandacht verdient (Pk)