Samenwerking van Noord en Zuid
Inmiddels is door een groep restaurateurs naar voorbeeld van de vereniging in België ook in Nederland een vereniging opgericht onder de naam ART RESTORERS ASSOCIATION NEDERLAND (A.R.A.Nederland), welke vereniging zich eveneens vooral op de onafhankelijk gevestigde (restauratie-) ambachtsman of -vrouw richt. De samenwerking tussen beide ‘zusters’ is bijzonder hecht; dit blijkt uit de regelmatige kontakten en bezoeken over en weer en het gebruik, dat wordt gemaakt van elkaars kennis en inzichten. Het uitbrengen van een gemeenschappelijk blad behoort tot de plannen voor het komende jaar.
Uit het feit, dat zich al voor de oprichting enkele tientallen kandidaat-leden hebben aangemeld, blijkt dat de behoefte aan een dergelijke organisatie ruimschoots aanwezig is. Ter vermijding van een mogelijk misverstand dient vermeld te worden, dat de potentiële leden niet alleen uit de wereld van het ‘antiek’ afkomstig zijn maar ook bijvoorbeeld werkzaam zijn in de Monumentenzorg. Naast gespecialiseerde architecten zijn voor het behoud van het bouwkundig erfgoed ook tal van ambachtelijke disciplines actief; deze houden zich bijvoorbeeld bezig met de restauratie en het behoud van (giet)ijzer, glas, hout, keramiek, kunst- en natuursteen. Ook in het schildersbedrijf komen restauratie-specialisten voor, die op een niveau werkzaam zijn dat vergelijkbaar is met een (capabele) schilderijrestaurateur. Het is de bedoeling dat in het ledenbestand een breed scala van specialistische disciplines vertegenwoordigd zal zijn.
Om de kwaliteit van de aangesloten leden te bewaken worden hoge eisen gesteld aan kandidaatleden; ter ondersteuning van het Bestuur en door de leden is inmiddels een Raad van Advies ingesteld waarvoor tal van vooraanstaande deskundigen, die binnen en buiten het restauratieveld werkzaam zijn of zijn geweest werden aangetrokken.
Van buiten het restauratievlak zijn bijvoorbeeld een accountant en enkele juristen met kennis van o.m. de cultuurwetgeving en openbaar bestuur afkomstig. Ook onderzoekspecialisten op - voor het restauratievak relevante terreinen - maken er deel van uit.
Evenals dit bij de Belgische zuster het geval is, zal in Nederland ook aandacht worden besteed aan de opleiding op het restauratiegebied. Indien mogelijk zal dit in samenwerking gebeuren met organisaties, die reeds op dit terrein actief zijn.
Restauratiewerken in Haarlem. Foto Jos Fielmich, Monumentenzorg.
Zowel A.R.A. België als Nederland waren op de restauratievakbeurs RESTAURATION 92 met een stand vertegenwoordigd; deze beurs werd op 20 t/m 22 oktober jl. in de RAI te Amsterdam gehouden. Vele tientallen organisaties en bedrijven op het terrein van het behoud van het cultureel erfgoed (gebouwen en objecten) hebben zich daar gepresenteerd; de bezoekers hebben daar niet alleen kennis kunnen nemen van de ontwikkelingen op het eigen vakgebied maar ook op dat van de verwante vakdisciplines. De ruime buitenlandse deelname maakte, dat niet alleen het nieuwste op de Nederlandse markt werd getoond, maar ook dat men met (vaak zeer afwijkende) werkmethoden en -technieken, die elders in de wereld gebruikelijk zijn, werd geconfronteerd.
De Stichting Restauratie Informatie Centrum, met wie A.R.A.Nederland de stand deelde, presenteerde onder meer de zeer geavanceerde mogelijkheden van beeldopslag in combinatie met tekst. Vergde enkele jaren geleden de aanschaf van een dergelijk systeem nog enkele tonnen, nu echter is dit teruggebracht tot nog geen 10% van dit bedrag. De toepassingsmogelijkheden zijn legio; deze variëren van archievering van röntgenfoto's bij ziekenhuizen tot een catalogus van autoonderdelen voor garagebedrijven. De Stichting ontwikkelde onder meer een ‘electronische monumentenlijst’, waarin niet alleen de afbeeldingen van gebouwen zijn opgenomen, maar ook de bijbehorende teksten, bronvermeldingen en administratieve gegevens.
De schrijver is secretaris A.R.A. Nederland