Vernieuwingen
Gelukkig staat de tijd niet stil. In de daarna volgende periode nam de welvaart sterk toe en ontwikkelde zich op het terrein van de akoestiek en de bouwtechniek zoveel nieuws, dat de gegevens van Timmermans dringend aanvulling behoeven. Er is in deze naoorlogsjaren lustig gerestaureerd en gebouwd. De belangstelling uit het buitenland overtreft onze nationale. Een enkele regel daarover ontleen ik aan een artikel van Loek Boogert uit het bovengenoemde tijdschrift:
‘In ruim anderhalve eeuw zijn in de Verenigde Staten en Canada ongeveer even veel beiaarden opgericht als in Nederland in 400 jaar. Vaak zijn ze totstandgekomen als “memorial” en veelal bevinden ze zich op de campus van een universiteit’.
Wat die vernieuwingen betreft, de componenten zijn nog wel gelijk, maar door het beschikbaar komen van electronische meetapparatuur is bijvoorbeeld het stemmen van een klok veel eenvoudiger geworden. Hebben oude carillons een draagconstructie van hout, nieuwe carillons hebben een draagconstructie van roestvrijstaal.
De speeltrommel, die ieder uur zijn wijsjes afspeelt, ontvangt zijn aanwijzingen steeds vaker via de computer.
Deze technische ontwikkelingen zijn in feite al voor de tweede wereldoorlog ingeluid door het baanbrekende onderzoekwerk van de Vlaming Jef Deneyn, de stichter van de school voor beiaardiers te Mechelen. Veel van zijn ideeën zijn alweer verouderd als gevolg van nieuwe onderzoeksresultaten, maar het was Deneyn, die van huis uit ingenieur was, die de weg naar verbetering heeft aangegeven. En nog is het einde niet in zicht. Met name het stokkenklavier - een beiaard heeft geen toetsen maar stokken - is momenteel voorwerp van onderzoek.
Het bespelen van het stokkenklavier is zwaar. Vroeger was het beiaardiersschap dan ook alleen een mannenzaak. Tegenwoordig zijn er ook vrouwelijke beiaardiers, zoals bijvoorbeeld in Den Haag en Scheveningen, waar de carillons sedert 1976 bespeeld worden door Heleen van der Weel. Het zoeken naar een overbrenging die een stokkenklavier zo gemakkelijk te bespelen maakt als een piano, is in volle gang. In 1990 was de Nederlandse Klokkenspelvereniging gastvrouw voor een in Zutphen gehouden congres van de wereldorganisatie van beiaardiers.