Taalregime
Aan het slot van de nota stelt de samensteller de vraag welk taalregime voor de Europese Unie zou moeten gelden. Immers, dit orgaan zou het meest veeltalige lichaam in de wereld zijn. Gelijkheid van de officiële talen is onmogelijk vol te houden in het perspectief van de Europese Unie, die reële wetgevende macht voor het Europese Parlement zal inhouden. Aldus de auteur. Hij voegt daaraan toe, dat in een eerste fase complete blokkering kan worden vermeden door een soepeler benadering. In een tweede fase zal een verbeterde positie van de ‘minder gebruikte’ talen gepaard gaan met een zekere teruggang van de kleinste officiële talen: bijvoorbeeld het Deens, het Grieks en het Portugees. Het Nederlands bevindt zich, volgens dr. Peeters ‘in een ietwat eigenaardige tussenpositie. Het werd niet zo lang geleden, in 1988, geïntroduceerd als een werktaal voor de Assemblee van de Raad van Europa’.
Aan de top, zo schrijft hij verder, blijft een talenvijfhoek bestaan: het Engels, het Frans, het Duits, het Italiaans en het Spaans. Dit kan zich wijzigen bij uitbreiding. Welke andere talen dat zullen zijn is afhankelijk van het aantal taalgebruikers.
Dr. Peeters eindigt zijn toelichting met de opmerking dat, niettemin, de allesoverheersende vraag blijft op welke grond bepaalde EG-burgers geregeerd zouden worden in hun eigen talen en anderen niet.
De nota bevat een groot aantal bijvoegsels: literatuurverwijzingen, arresten van het Hof, rapporten van rechtszittingen, verordeningen van de Raad van de EG en - evenals in de vooraf genoemde tekst van het rapport - verwijzingen naar vonnissen van het Europese Hof over taalverwikkelingen. Daarmee is de opsomming nog niet compleet.
Politici, juristen, historici, filologen en journalisten mogen aan dit werkstuk niet voorbijgaan. Zij kunnen er hun voordeel mee doen.
(N.B. De nota kwam tot stand in samenwerking met het Instituut voor Europese Vorming en met de steun van het Belgisch Comité van het Europese Bureau voor de Minder Verspreide Talen. De tekst geeft de persoonlijke opinie weer van de auteur en bindt geenszins de instellingen waaraan hij is verbonden, of die de publikatie mogelijk hebben gemaakt. De nota is te bestellen bij het Algemeen-Nederlands Congres, Gallaitstraat 86, B-1210 Brussel, tel. (02) 241 31 64, vanuit Nederland: 09/32/2-241. 31.64: kosten 180 BF/f. 10,-)
(GG)