Nederlands voor buitenlandse studenten
Naar DE STANDAARD meldt krijgen buitenlandse studenten die in het raam van het Erasmusprogramma colleges willen volgen aan de Universitaire Instelling Antwerpen, een stoomcursus Nederlands aangeboden. Daarmee reageert deze instelling gezonder op de dreigende verengelsing dan minister Ritzen bij zijn aantreden in 1989.
Het is allereerst de kwaliteit van dit Engels die in deze universitaire omgeving sterk in twijfel wordt getrokken; in dit verband wordt de veelzeggende uitdrukking ‘een pover afkooksel’ gebezigd. Vervolgens stelt men vast dat, hoewel ook in Nederland tegen deze gang van zaken is geprotesteerd, het erop lijkt dat ‘het initiatief om het tij te doen keren vooral vanuit Vlaanderen’ moet komen. Deze vaststelling wordt onderbouwd met de opmerking: ‘Omdat de strijdvaardigheid om de eigen taal te beschermen historisch vooral in Vlaanderen gegroeid is, rust de verdediging van het Nederlands als cultuurtaal hoofdzakelijk op onze schouders’.
Deze mening wordt onderstreept door Patricia de Clopper, coördinator van het Erasmusprogramma aan deze Antwerpse instelling voor universitair onderwijs, als ze eraan toevoegt: ‘Het Frans werd als onderwijstaal in Vlaanderen pas in 1930 afgeschaft. Nu mogen we onze culturele identiteit niet opnieuw laten “koloniseren” in de naam van Europa’.
Tijdens een congres in Montpellier heeft ze niet geaarzeld dit standpunt te verdedigen; nadien vernam ze dat het veel weerklank had gevonden.
De UIA heeft zich vanaf het begin ingezet voor het welslagen van het Erasmusprogramma. In dit verband merkt Karel van Goethem (dir. Rektoraat-Academische Planning) op: ‘Tegelijk beseft men aan deze universiteit dat de Erasmusstudenten hier niet enkel komen om wetenschappelijke kennis te vergaren, maar om onze cultuur te ontdekken en aktief aan het sociale leven deel te nemen. Men bewijst hen daarom geen dienst door hen in het Engels les te geven’.
Aansluitend spreekt hij als zijn overtuiging uit dat gemotiveerde studenten de inspanning, die het volgen van de stoomcursus Nederlands vraagt, zullen opbrengen op zo te kunnen ‘genieten van een horizonverruiming die hun verblijf in het buitenland ruimschoots de moeite waard maakt’. (mh)