Bewegwijzering
In Neerlandia van 1992, nr. 3, zag ik een stukje van mr. Smeets uit Weert, waarin hij het feit vermeldt dat ons land zich aan de grens nabij Bocholt, etaleert met ‘Niederlande’... Nu kan men zoiets nog als een soort beleefdheid beschouwen jegens buitenlanders (die ‘Nederland’ klaarblijkelijk niet zouden begrijpen?.)
Maar wat dan te zeggen van de slaafsheid van ons Ministerie van Verkeer en Waterstaat dat - diep in ons eigen land - autosnelwegen voorziet van bewegwijzeringen met aanduidingen als ‘Köln’ en ‘Kleve’?
Dit kan niet eens meer louter beleefdheid zijn jegens buitenlanders, want hiermee gaat V&W er dus tevens van uit dat wij, Nederlandse weggebruikers, allen wel weten hoe Keulen en Kleef in het ‘Buitenlands’ heten. Overigens kunnen wij vaststellen dat deze slaafsheid, respectievelijk beleefdheid, niet wederkerig is, want in Duitsland staat beslist geen ‘Nijmegen’ of ‘Nieuweschans’ op de bewegwijzering, maar ‘Nimwegen’ en ‘Neuschanz’.
Ir. P.A. Scholten, Stiens.
P.S. De vraag waar het op aankomt is: wie plaatst de borden? Indien het ‘Eurobord’ in Duitsland door Duitse instanties wordt geplaatst is het normaal dat daarop ‘Niederlande’ is te vinden. Immers, het gevoerde pleidooi strekt er toe in Nederland het Nederlands te gebruiken, dus in Duitsland het Duits. Aan de hand van deze, door het ANV gesteunde opvatting kan er dus geen bezwaar tegen ‘Niederlande’, of Nimwegen of Neuschanz bestaan op voorwaarde dat in Nederland de Bondsrepubliek met ‘Duitsland’ wordt aangeduid en Keulen in plaats van Köln wordt gebruikt. (redactie)