Tentoonstellingen
Meesters uit de Mesdagcollectie
De bekende Haagse zeeschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) bracht een verzameling van ruim 300 schilderijen en 90 tekeningen en prenten bijeen. In 1887 liet hij hiervoor naast zijn woonhuis een speciaal museum bouwen. In 1903 schonk Mesdag dit museum en zijn collectie aan de Nederlandse staat. Sinds 1990 wordt dit museum beheerd door het Van Gogh-museum in Amsterdam.
In verband met restauratiewerkzaamheden van het museum in Den Haag exposeert het. Van Goghmuseum van 20 maart t/m 19 augustus 1992 een representatieve keuze van ongeveer 60 werken uit deze bijzondere collectie.
Mesdag wilde in zijn collectie de beste werken van schilders die hij persoonlijk kende, zoals Alma Tadema, Gabriël, Isaac en Jozef Israëls, Mauve, Roelofs, Weissenbruch en de gebroeders Maris, combineren met belangrijke werken van baanbrekende Franse meesters zoals Corot, Courbet, Daubigny, Delacroix, Millet en Rousseau. De collectie bevat derhalve hoofdzakelijk werk van schilders van de Haagse school (vanaf ca. 1870) en van de school van Barbizon (vanaf ca. 1830). Deze kunstenaars hadden gemeen dat ze groot belang hechtten aan een zo direct mogelijk vastleggen van de natuur en van de ‘stemming’ die deze opriep. Daartoe schilderden ze dikwijls in de open lucht en vervaardigden er veelal kleine olieverfschetsen, die ze later in het atelier uitwerkten tot grotere schilderijen.
Op de tentoonstellling Meesters uit de Mesdagcollectie is een goede keuze gemaakt van werk, dat toenmaals modern was: niet-academisch, niet-geacheveerd (= niet-afgemaakt), schetsmatig
August Allebé (1838-1927)
De oude zaalwachter.
werk. Dit nu maakt de verzameling van Mesdag typisch een kunstenaarsverzameling, want juist aan dit soort werk kan de zienswijze, de werkwijze en het handschrift van de schilder het best worden bestudeerd.
VAN GOGHMUSEUM, Amsterdam: Meesters uit de Mesdagcollectie; openingstijden ma t/m za van 10.00-17.00 uur; zo en feestdagen van 13.00-17.00 uur; toegangsprijzen f 10,-/5,-.