Unitaristen
Binnen werd de vergadering voorgezeten door oud-vice-premier Hugo Schiltz van de Volksunie (voor de Vlamingen) en door Europarlementslid en voorzitter van de franstalige kristendemokraten Gerard Deprez. Dit dubbel voorzitterschap illustreert eigenlijk de echte diskussie: Schiltz als leider van de federalisten, Deprez als chef van de unitaristen. De eersten willen de macht van het centrale gezag nog verder inperken ten voordele van de rechten en bevoegdheden van de gewesten en gemeenschappen, de laatsten proberen deze evolutie af te remmen.
De echte werkzaamheden startten pas na Pasen. Over de verdere timing lijkt weinig eensgezindheid te bestaan: de nationalisten van de VU willen dat voor de zomervakantie een totaalpakket kan worden goedgekeurd in Kamer en Senaat; de meerderheidspartijen willen tegen die tijd ‘in ieder geval’ de belangrijkste zaken geregeld zien. De franstaligen dringen aan op spoed, omdat zij erop rekenen dat ze in ruil voor de realisatie van Vlaamse eisen ook een smak geld uit de nationale schatkist toegeschoven krijgen. Deze poen hebben ze vlug van doen om de beloofde weddeverhogingen aan de franstalige leerkrachten te betalen.
De Vlaamse partijen verbonden zich alvast om minstens tien konkrete punten ter sprake te brengen; die eisenbundel werd overigens volledig opgenomen in het regeerakkoord van de ook al nieuwgevormde Vlaamse regering. Hoog op het verlanglijstje staat de afschaffing van het zogeheten dubbel mandaat. Alle Vlaamse Kamerleden en rechtstreeks verkozen Senatoren hebben immers nog altijd tegelijk zitting in het Belgische én in het Vlaamse parlement. Iedereen is het erover eens dat deze toestand niet langer werkzaam is, vooral ook omdat dit de goede werking van de demokratische instellingen ernstig hindert.
Dat hangt samen met het tweede punt, de noodzakelijke hervorming van de Belgische Kamer en Senaat. Voor de Vlamingen moet deze aanpassing berusten op drie princiepen: de fundamentele tweeledigheid van België, geen toename van het totale aantal parlementsleden (de publieke opinie zou dat niet pikken) en zeker ook geen nieuwsoortig dubbel mandaat.
De Vlaamse delegatie dringt tevens aan op een duidelijker verdeling van de bevoegdheidspakketten van de nationale en van de regionale regeringen. Uitgerekend de onduidelijkheid van wie in België echt bevoegd is, vormt de aanleiding tot moeilijkheden en ongenoegen bij de burgers. In het bijzonder moet de buitenlandse handel volledig aan de deelgebieden worden toevertrouwd en dient komaf gemaakt met de concurrentiële bevoegdheid inzake het wetenschappelijk onderzoek.