[Nummer 2]
Wel beschouwd
Nationale minderheden
De nationale minderheden hebben de voile aandacht van de media. Dat is wel eens anders geweest. Wat als een onhistorisch en doods verschijnsel werd beschouwd, blijkt hoogst actueel en springlevend te zijn. Toen ik in 1962 in Tilburg promoveerde op de nationale gedachte waren er die dit onderwerp als achterhaald en door de geschiedenis ingehaald beschouwden.
Bij de verkiezingen in Groot-Brittannie viel de aandacht scherp op de Schotse verlangens naar minder afhankelijkheid van Whitehall en Westminster, ook in Wales komen dergelijke geluiden naar voren. Ook de verschillende volkeren in de multi-nationale staten als de vroegere Sowjet-Unie en het vroegere Joegoeslavie zijn in beweging gekomen.
Er is reden voor de Nederlandse media en de Nederlandse wetenschappers om eens wat minder verkrampt en onnozel om te gaan met de problematiek van nationale minderheden, hun positie en hun verlangens. Immers wat wij nu nog in Nederland en België onderschattend ethnische minderheden noemen, zullen op termijn kunnen uitgroeien tot nationale minderheden op ons grondgebied.
Wie beseft hoe weinig begrip er bij de Nederlandse publieke opinie was voor de Vlaamse strijd of voor de Friese verlangens zal niet rooskleurig gestemd worden als hij denkt aan het begrip dat straks zal moeten worden opgebracht voor de overige nationale minderheden binnen de multinationale Belgische en Nederlandse staten.
Uit die benauwde en onnozele visie valt ook te verklaren waarom men in ons land zo weinig begrip kan opbrengen voor de positie van de diverse taalgroepen binnen de Zuid-Afrikaanse multi-nationale gemeenschap.
Ik moest daaraan denken toen ik recente ontwikkelingen in België en Europa waarnam.
In België voltrekt zich een omwenteling, welke weliswaar minder bloedig van aard is als die in Oost-Europa en Zuid-Afrika en daarom meer te vergelijken is met de vreedzame ontwikkelingen in Schotland en Wales, niettemin wordt door alle politieke strijd, pijn en ongemak heen afscheid genomen van het oude in Bourgondische, Spaanse, Habsburgse, Franse, Hollandse en Belgicistische strevingen gevangen Vlaanderenland.
De Belgische regering is opnieuw geformeerd. Ik behoor niet tot diegenen die zich vrolijk maken of cynisch doen over de moeilijke gang van zaken. Je zult er maar voor staan om van een frankofone unitaristische staat binnen een generatie een moderne federale staat te maken.
Vlaanderen komt naar voren als een eigenheid.
Dat schept verplichtingen en nieuwe mogelijkheden.
Een dynamische en doelgerichte profilering in het buitenland en met name binnen de Europese gemeenschap is van wezensbelang voor de nieuwe Vlaamse staat. Voor de bevestiging van de identiteit en de belangenbehartiging van Vlaanderen in de wereld zal de Vlaamse regering een beroep doen op de Belgische diplomatieke vertegenwoordiging en een netwerk van eigen vertegenwoordigers. Daarbij staan vanuit de optiek van het ANV enkele zaken voorop. De Vlaamse regering zal in samenwerking met de Nederlandse regering de Nederlandse Taalunie dienen te versterken om de positie van het Neder-